Jump to content

Horusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Horus, quhej zoti i diellit te Egjiptianeve te lashte qe nga viti 3000 BC . Horusi kishte lindur me 25 dhjetor nga nena e tij e quajtur ISIS , lindja e tij u shoqerua me lindjen e nje ylli ne lindje, e zbukuruar me shfaqjen e 3 mbreterve . Ne moshen 12 vjeqare Horusi u be Mesues kurse ne moshen 30 vjeçare Horusi u Pagezua . Ai kishte 12 dishepuj qe e ndiqnin ate te kryente mrekulli te shumta (njera prej tyre ishte ecja mbi uje ). Horusi cilsohej me emra te ndryshem nga Egjiptianet si : Drita , e verteta , qingji i zotit , biri i zotit, e shum emra te tjere. Pasi u tradhetua nga tayfo Horusi qendroi i kryqezuar e pas 3 diteve u ringjall . Pasi babai i Horusit vritet nga vellau i quajtur SET , Horusi luftoi me Set-in Me qellim ta marr Frontin e Egjiptit . Ne betejen Midis tyre , njeri sy i Horusit Demtohet rend. Horusi e fitoi betejen dhe u quajt "ZOT" i diellit me nje sy. Horusi u bashkua me "zotin" RA dhe u quajt Ra-horakhty, sunduesi i Egjiptit . Ra-horakhty Njihhej si "zoti" i vetem i madh i Egjiptianeve e "zotat" e tjere Veqoheshin , prej tije.