Jump to content

Html ngjyrat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Html ngjyrat janë kode informatike të cilat përbrenda gjuhës Html shërbejnë për të ngjyrosur fletën e paraqitur.

Ngjyrat në Html aplikohen nga atributet ose me mire parametrat, te cilet përdoren për ti dhene urdhera te vecanta kodit HTML i cili nepermjet ketyre urdherave te quajtura Attributes ben nje gje ose tjeter(ndryshon aspektin visiv, apo mer nje identitet, apo ne shtypje te nje tasti ben dicka etj etj). Ne nje faqe HTML si atribute gjyrash perdoren dy : BgColor i cili po vjen duke u hequr nga standartet W3C dhe vendos njgjyren e sfondit. Color i cili vendos ngjyren e shkronjave. Nqs hapim nje tag HTML <p> Bla bla bla </p> dhe duam ti japim nje sfond te kuq atehere mundet ta bejme duke i shkruajtur atributin "bgcolor" dhe duke i dhene vleren "#FF0000". Ne kete menyre ai tag qe shkruajtem me larte do te mari kete aspekt. <p bgcolor="#FF0000"> Bla bla bla texti brenda <p>. Nqs hapim perseri nje tag HTML <p> Bla bla bla </p> dhe duam qe texti Bla bla bla te kete ngjyren e zeze atehere kesaj radhe do te shkruajme atributin "color" te ndjekur nga vlera "#000" Ne kete menyre ky tag qe shkruajtem do te mari kete aspekt. <p color="#0000"> Bla bla bla <p>. Gjithsesi te dhenit e vlerave ne kete menyre jane nje forme qe quehen vlera Hexadecimale por egzistojne dhe menyre te tjera. vlera RGB ose RGBA qe jane shkurtimi nga anglishtja E KUQE, E VERDHE, BLU te cilat secila prej tyre mer nje vlere deri 255 dhe te bashkuara te treja se bashku ne nje matrix japin kodin e nje ngjyre. psh : bgcolor="rgb(50,255,79);" ose bgcolor="rgba(50,255,79,1)"; ku shkronja "a" perseri eshte shkurtimi anglisht i ALPHA dmth shqip trasparenca. Te gjitha kombinimet e ngjyrave ju mundet ti eksperimentoni ne kete lloj programi i cili quhet CSS Generator. Cdo lloj ngjyre hexadecimale del nga kombinimi i ketyre tre ngjyrave te cilat marrin gjtihm vleren maximale deri ne 255. Kjo e fundit eshte futur dhe ben pjese si standart e gjuhes HTML ne versionin HTML5. Te njejten menyre ( teknike ) mundet ta aplikojme edhe per atributin "color". Menyra tjeter eshte duke i dhene nje vlere frazore te ngjyres ne anglisht. si psh bgcolor="red" ose color="black". Kjo eshte nje shkurtim i disa ngjyrave standart(basé). Jo te gjitha ngjyrat te shprehura ne menyre frazore jane te standartizuara dhe HTML interpreton. Kjo eshte thjesht nje menyre e shpejte per te pasur ngjyrat base te cilat interpretuesi (Framework) ka te Enumeruara brenda.

Artikulli kryesor : Html kodet e ngjyrave

Metod tjeter për shënimin e ngjyrave janë edhe disa fjalë angleze për ngjyrat, të cilat janë të përkufizuara përbrenda gjuhës Html. Fjalë të tila janë wihte- e bardha; yellow - e verdha; black - e zeza etj.

Pasi që numri i ngjyrave që mund të fitohet nga kjo shifër është tejet i madh programuesit krjojnë vegla informatike të quajtura kuti - kutia të ngjyrave në të cilat bëhet një përzgjedhje e ngjyrave. Përzjedhja e ngjyrave bëhet nga tabelat e ngjyrave si p.sh. kombinimet e mundëshme nga Html ngjyrat Y000XX (kombimi i të zezës në të kalërtën që tansformohen ngadal kombinim të kuqes me pemben), 00Y0XX, Y0FFXX, FFY0XX , XXY000, XX00Y0, XXY0FF, XXFFY0, Y0XX00, 00XXY0, Y0XXFF, FFXXY0 dhe Y0Y0Y0.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të gjithë ngjyrat e HTML-it