Hymni i Mbretnisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hymni i Mbretnisë ishte vjershëruar prej Kristo Floqit dhe kompozuar prej Thoma Nasit që nga viti 1922. Në vitin 1922, Këshilli i Ministrave shpalli konkursin për himnin zyrtar kombëtar. Për shpalljen e konkursit dhe kriteret e tij ngarkohet Ministria e Arsimit ku ndër të tjera u përcaktua dhe masa e shpërblimit, 1000 franga ari për vjershëtorin e himnit dhe 3000 franga ari për kompozitorin. Tekstet e Ernest Koliqit dhe Kristo Floqit shpallen si më të mirët.

Si shkëndijë që lëshohet prej diellit

Edhe tym edhe mjergull shpërndanë,

Si rrufe që shkëputet prej qiellit

E shkatërron edhe djek e përlanë,

Si një engjëll i nalt prej Zotit

Si një yll që zbret befas mbi dhe,

Ashtu zbriti n’Arbrin e Kastriotit

Ashtu leu Zog’ I re për ne,

Rroftë Zog i parë, rroftë,

Shpëtimtari i Atdheut,

Brez pas brezit mbretëroftë,

Përmbi fron’ e Skënderbeut.

Shpëtimtar, Ty të qofshim falë,

Ç’do Shqiptar për Ty hyjin e lut,

Se në kanë tallaze e valë,

Syri yt as u-tremb, as u-tut,

Ti që sot e shpëtove Shqipërinë,

Brez pas brezit kujtim je për ne,

Merr kurorën me lul’ e dafin

Si i dytë i vërtetë Skënderbe,

Rroftë Zog i parë, rroftë,

Shpëtimtari i Atdheut,

Brez pas brizit Mbretëroftë;

Përmbi Fron e Skënderbeut.