iPod

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjithmonë nga kureshtja njeriu fillon punën e pandalshme deri në përfundimin e saj. Pse pikërisht zgjodha iPod ? ideja ishte të lexoja më shumë rreth kompanisë se suksesshme sikurse është Apple, gjithashtu të mësoja më shumë rreth iPod.

Apple është një nder kompanitë qe ka prodhuar produkte m e dizajnë moderne, ne mënyrë të përdorimit më të lehte dhe të thjesht, me një fjalë produkte me te avancuara, ndryshe nga produktet tjera, gjithashtu ka pasur një histori mjaft të gjatë dhe shumë sfiduese që më shumë punë dhe mençuri arriti një sukses të jashtëzakonshëm, Apple është kompani multinacionale Amerikane që e dizajnoi dhe prodhon pajisje elektronike Software kompjuterësh dhe kompjuter personal(PC), e themeluar me 1 prill 1976 nga Steve Jobs dhe Steve Wozanik, ku e emëruan me Apple Computer Inc. për 30 vite më radhë, pas 30 viteve kompaninë e quajtën Apple Company sepse ofruan shume produkte te tjera si iPhon, iPod, iPad, Pc etj. Apple bëri iPod më të vogël së të gjithë MP3 player të tjerë, iPod është produkti i parë për tregun e muzikës digjitale, ku konsumatorëve u dha mundësin të dëgjojnë muzikë në një pajisje te vogël të cilën mund ta mbajmë ne dorë dhe të dëgjojmë muzikë nga do që shkojmë pa tela, e lëshuar me 23 tetor 2001. Apple gjithashtu kishte dizajn industrial te përshtatshëm në të cilën vërehej çart se kjo gjë mungonte tek music players të tjerë në treg. Nën mbikëqyrje e CEO Steve Jobs,Apple krijoi një muzikë player të tillë. Apple lansoj versione të ndryshme (duke e përfshirë edhe dizajnin), si : iPod nano, iPod shuffle, iPod touch, iPod classic. Ata kane kapacitet të ruajtjes nga një në 160GB. Edhe pse iPod origjinal mund te transmetonin vetëm zë, versionet me të reja kane mundësi të transmetojnë edhe muzikë edhe video. Më përjashtim te iPod shuffle i cilin transmeton vetëm zë për shkak të dizajnit te ekranit te saj. Si rezultat i popullaritetit te iPod, Apple përfitoi nga faqja iTunes. Për shkak të mënyrës së funksionimit te software, iPod mund te shkëmbejë të dhëna vetëm më kompjuter që përdorin programet iTunes. Përderisa disa software kanë mundësuar shkëmbimin më përdorues të kompjuterëve të cilët janë të përafërt me iPod, mirëpo ende disa përdorues e kanë faqen iTunes primare.

2 Kompania Apple

Ne vitin 1975, Steve Wozanik ka punuar për Hewlett-Packar produkt i kalkulatorëve, ndërsa gjatë natës ai hulumtonte kompjuterët ne kohët e hershme si p.sh. Altair, 1975. Steve Wozanik vendosi se duke bashkëpunuar me Steve Jobs mund të zbulojnë kompjuterin e tyre. Ky kompjuter përbehej me “video interface”,8k RAM dhe me tastierë Apple I edhe Apple II, ishte e bazuar nё procesorin 6520, por Apple II kishte grafikë me ngjyrë, dhe përdorte audio kasetë për akumulim. Të dy Steve-s ju nevojitej qe t`i shisnin disa prej pasurisë së tyre të çmuar (Wozniak shiti kalkulatorin e programueshëm HP dhe Jobs shiti autobusin e tij të vjetër Volswagen) për të financuar marketingun e pllakës amë Apple I. Më vonë në atë vit, Wozniak ndërtojë gjeneratën tjetër te makinave, ata ofruan Apple II prototipin atë të Commodore dhe prapë nuk u pranuan, por gjërat shpejtë filluan të rregullohen për Apple, dhe kompania filloi të fitojë konsumatorët me kompjuterët e sajë(2) Steve Jobs dhe Steve Wozanik pa u dorëzuar asnjëherë, duke u ballafaquar me shumë probleme vazhdojnë të tregojnë suksese shume te mëdha, gjithashtu duke ju bere konkurrencë kompanive te tjera duke ju ofruar konsumatorëve pajisje te avancuara.  

iPod

E lëshuar ne 23 tetor 2001,iPod paraqet produktin e pare te Apple, për tregun e muzikes digjitale. iPod ishte një music player me baze te hard diskut i cili ishte me i vogël se shumica e portal tape decks. MP3 player kane qene për një kohe te gjatë ne treg, por Apple e dalloi iPod nga ta ne shume menyra. iPod mund te konkurronte me flash-based dhe hard disk based players. Duke përdorur 1.8 hard disk, Apple mund ta bënte iPod me te vogël se te gjithë MP3 player tjerë. Apple ia besoi iPod përfaqësimin e kompromisit mes madhësisë dhe kapacitetit te ruajtjes. Shtuar madhësisë, iPod kishe edhe dizajn industrial te përshtatshëm, e cila vërehej se mungonte te music player tjerë ne treg. Apple beri sipërfaqe te thjeshte me 5 butona dhe një buton rrotullues. iPod perdori FireWire si I/O interface e saj dhe USB 1.1. FireWire ishte me i shpejte dhe kishte kapacitet per transferim me te shpejte nga Mac ne iPod. iPod bazohej ne PortalPlayer PP5002 Sistem ne një chip, i cili kishte disa chipa ARM7TDMI, qe punonin me mbi 90 MHz secila.(7) Kishte edhe 32 MB te RAM gjithashtu, e cila me se shumti i dedikohej "skip protection.", Apple e shihte iPod si produkt te fuqishëm ne treg, dhe çmimin ia vuri te tille. iPod 5GB kushtonte $399, çmim qe nga shtypi u pa si shume i larte. Nëse Apple do ta gjykonte ne mënyre te gabuar tregun ajo do te kishte nje G4 Cube ne duar. Por, doli qe Apple e kishe hulumtuar mire tregun dhe kishe shitur me shume iPod se qe kishte pritur. Ne mars 2002 Apple shtoi edhe një 10GB iPod ne linjën e tyre, i cili kushtoi$499. Disa muaj me pas, ne qershor 2002 Apple e zëvendësoi butonin rrotullues me një buton të qëndrueshëm i cili funksiononte me prekje dhe i shtoi një $499 20 GB model, dhe i ngriti çmimet e modeleve 5 dhe 10 GB nga $299 ne $399. Shtuar kësaj, Apple për here të parë prodhoi iPod të arritshëm edhe për përdoruesi e Windows. Të gjithë iPod u ndalen në prill 2003 me lëshimin e iPod(Dock Connector). iPod, një music player digjital, i lancuar nga Apple Inc, për here te parë u pa nga konsumatorët me 23 tetor 2001(8). Ai u themelua ne divizionin kreativ te software te Apple, ku ekipet u fokusuan ne krijimin e kompjuterëve personal, te cilët do te përdoreshin më shumë për argëtim se për pune. Edhe pse MP3 player ishin ne treg, Apple dëshironte te bënte diçka me te vogël dhe të përdorshëm. Nen mbikëqyrjen e CEO Steve Jobs,Apple krijoi një music player digjital i cili mund te mbahej ne dorë. Dizajni ishte bërë në përputhje me laptopet Mac dhe desktopat e kompjuterëve. Pas suksesit te iPod te pare, Apple prezentoi verzione te ndryshme(duke përfshire ngjyra te ndryshme) duke përfshire iPod nano, iPod shuffle, dhe me te popullarizuarin,iPod Touch. Ata kane kapacitet te ruajtjes nga një ne 160GB. Edhe pse iPod origjinal mund te pëformon vetëm zë, versionet me te reja kane mundësi te pëformojnë edhe muzike edhe video. Me përjashtim te iPod shuffle i cilin pëformon vetëm zë për shkak te dizajnit te ekranit te saj. Si rezultat i popullaritetit te iPod, Apple pëfitoi nga faqja iTunes. Për shkak te mënyrës se funksionimit te software, iPod mund te shkëmbejnë te dhëna vetëm me kompjuterë qe përdorin programet iTunes. Përderisa disa software kanë mundësuar shkëmbimin me përdorues te kompjuterëve te cilët janë te përafërt me iPod, mirëpo ende disa përdorues e kanë faqen iTunes primare. Apple, dhe shume kompani tjera, kane prodhuar edhe aksesore për iPod duke dukë pëfshire: dëgjuese, maska, mjete alternative për dëgjim, adaptere. Këto produkte i referohen ekosistemit te iPod dhe i japin konsumatorit mundësi te personalizimit te iPod te tyre, dhe te përdorimit ne mënyra te ndryshme.