Jump to content

Ibuprofeni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ibuprofeni (acidi izo-butil-fenil-propionik) është një ilaç anti-inflamator josteroid (NSAID) që përdoret për trajtimin e dhimbjes, etheve dhe inflamacionit. Kjo përfshin periudha të dhimbshme menstruale, migrenë dhe artrit reumatoid. Mund të përdoret gjithashtu për të mbyllur një ductus arteriosus të hapur në një foshnjë të lindur para kohe. Mund të përdoret nga goja ose intravenoz. Zakonisht fillon të punojë brenda një ore.

Efektet anësore të zakonshme përfshijnë urthin dhe skuqjen. Krahasuar me NSAID-të e tjera, mund të ketë efekte të tjera anësore si gjakderdhja gastrointestinale. Rrit rrezikun e dështimit të zemrës, dështimit të veshkave dhe dështimit të mëlçisë. Në doza të ulëta, nuk duket se rrit rrezikun e sulmit në zemër; megjithatë, në doza më të larta mund. Ibuprofeni gjithashtu mund të përkeqësojë astmën. Ndërsa është e paqartë nëse është e sigurt në shtatzëninë e hershme, duket se është e dëmshme në shtatzëninë e mëvonshme, kështu që nuk rekomandohet. Ashtu si NSAID-të e tjera, ai funksionon duke frenuar prodhimin e prostaglandinave duke ulur aktivitetin e enzimës ciklooksigjenazë (COX). Ibuprofeni është një agjent anti-inflamator më i dobët se NSAID-të e tjera.

Ibuprofen u zbulua në vitin 1961 nga Stewart Adams dhe John Nicholson ndërsa punonin në Boots UK Limited dhe fillimisht u tregtua si Brufen. Është i disponueshëm nën një numër emrash tregtarë, duke përfshirë Nurofen, Advil dhe Motrin. Ibuprofen u tregtua për herë të parë në 1969 në Mbretërinë e Bashkuar dhe në 1974 në Shtetet e Bashkuara. Është në listën e barnave esencial të Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Është në dispozicion si një ilaç gjenerik. Në vitin 2020, ai ishte ilaçi i 38-të më i zakonshëm në Shtetet e Bashkuara, me më shumë se 16 milionë receta.[1]

  1. ^ "Ibuprofen", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-18, marrë më 2022-12-18