Jump to content

Ilia Çavçavaxe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Princi Ilia Chavchavadze (Gjeorgjisht: ილია ჭავჭავაძე; 8 nëntor 1837 - 12 shtator 1907) ishte një figurë publike gjeorgjiane, gazetare, botuese, shkrimtare dhe poete që luajti një rol të madh në krijimin e shoqërisë civile gjeorgjiane gjatë sundimit rus të Gjeorgjisë. Ai quhet "heroi më i nderuar universalisht" i Gjeorgjisë.

Ai ishte një udhëheqës i lëvizjes intelektuale rinore me emrin "Tergdaleulebi". Ilia Chavchavadze themeloi 2 gazeta moderne: Sakartvelos Moambe dhe Iveria. Ai luajti një rol të rëndësishëm në krijimin e strukturës së parë financiare në Gjeorgji - Land Bank of Tbilisi. Gjatë 30 viteve ai ishte një kryetar i kësaj Banke, e cila financoi dhe promovoi shumicën e ngjarjeve kulturore, arsimore, ekonomike dhe bamirëse që u zhvilluan në Gjeorgji. Ilia Chavchavadze mori pjesë në themelimin e "Shoqërisë për përhapjen e shkrim-leximit midis gjeorgjianëve" - ​​ishte organizata e parë e tipit OJQ që themeloi shkolla në të gjithë Gjeorgjinë, ata u përpoqën të bënin gjuhën gjeorgjiane në vend. Ata mësuan që njerëzit të shkruajnë dhe lexojnë. Kjo ishte mënyra për të luftuar kundër politikës rusifikuese të Perandorisë Ruse në Gjeorgji. Ai u vra në vitin 1907.