Imam Neveviu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ebu Zekeria Jahja Ibn Sheref el-Nevevi (1233–1277) (Arabisht: أبو زكريا يحيى بن شرف النووي‎‎) ose ndryshe i njohur si Imam Neveviu, ishte juristë dhe dijetarë i haditheve. Gjatë jetës së tij, Neveviu kurrë nuk ka qenë i martuar.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri i tij i plotë ishte Ebu Zekeria Jahja Ibn Sheref ibn Marri ibn Hasan ibn Hysejn ibn Muhammed ibn Xhuma ibn Hazm En-Nevevi.

Jeta si dijetarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Neveviu studioi në Damaskë prej moshës 18 vjeçar. Ai kishte inteligjencë të madhe që nga mosha e hershme. Gjatë qëndrimit të tij në Damaskë, ai studioi prej më shumë se njëzet mësuesve.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Imam Neveviu vdiq në moshën 44 vjeçar. Gjatë jetës së tij 44 vjeçare, ai shkroi libra të shumta në lidhje me studimet islame.

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Librat e tij në lidhje me studimet islame ishin:

 • Al Minhaj bi Sharh Sahih Muslim, konsiderohet si një nga komentatorët më të mirë në Sahih Muslim.
 • Riyadh as-Saaliheen, është shumë e njohur në botën e muslimanëve.
 • al-majmu' sharh al-Muhadhdhab, u redaktua me përkthim në gjuhën franceze nga van den Bergh, 2 vëllime, Batavia (1882–1884), dhe u botua në Kajro (1888).
 • Taqrib al-Taisir, u botua në Kajro, 1890, with Suyuti's commentary "Tadrib al-Rawi". një pjesë u përkthye në gjuhën franceze nga W. Marçais in the Journal asiatique (1900–1901).
 • Kitab al-Adhkar është koleksion i lutjeve të profetit Muhammed.
 • Manasik është në lidhje me ritualet e Haxhit.
 • 40 hadithet e Neveviut (al-arbaʿīn al-nawawiyya)
 • Minhaj al-Talibin
 • Tahdhib al-Asma wal-Lughat
 • Ma Tamas ilayhi hajat al-Qari li Saheeh al-Bukhaari
 • Tahrir al-Tanbih
 • al-Tibyan fi adab Hamalat al-Quran
 • Adab al-fatwa wa al-Mufti wa al-Mustafti
 • al-Tarkhis fi al-Qiyam
 • Sharh Sunan Ebu Davud
 • Sharh Sahih el-Buhariu
 • Mukhtasar et-Tirmidhiu
 • Tabaqat ash-Shafi'iyah
 • Rawdhat al-Talibeen
 • Bustan al-`arifin