Independence Day (Filmi Dokumentar)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Independence Day – Kosovo auf dem Weg in die Unabhängigkeit (Dita e Pavarësisë - Kosovën në rrugën drejt pavarësisë) është një dokumentar nga drejtorët zvicerane Juerg Hostettler dhe Georg Häsler.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 17 shkurt 2008 Kosova shpalli pavarësinë e saj. Në mënyrë të njëanshme dhe kundër vullnetit të Serbisë, por me mbështetjen e Shtetet e Bashkuara në veçanti. Shteti i ri në Evropë : erbombt nga Perëndimi, vuajtur nga popullata. "Dita e Pavarësisë" është një copë të historisë. Deri të ngushtë dhe i tha me ton plot nënkuptim zvicerane nga një perspektivë.

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dy autorët kanë përjetuar gjatë nga të shtënat e tyre në ditën e pavarësisë, si situatën gjeopolitike në dritën e lojërave në Rusi dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës gradualisht relaksohuni. Nuk ka asnjë emigrimi masiv e pakicave kishin shumica e shqiptarët e Kosovës dëshiron që në vend të kësaj Superelevation kaluara nacionaliste me afërsinë në Evropën Perëndimore.

Në filmin e njerëzve vijnë kryesisht nga në jugperëndim të Kosovës, për të flas: shqiptarë, serbë, turq dhe një master berber që kujtoi se njëqind vjet më parë vendosi të Osmanve në Ballkan. Për më tepër kommentieren zvicerane dhe diplomatë ushtarake zhvillimit. Zvicra është në kuadër të komunitetit ndërkombëtar në Kosovë dhe ka një angazhim të fortë për çudi të qartë qëndrimin për pavarësinë relative.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]