Jump to content

Inkunabula

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fjala “inkunabul” është e lidhur me shpikjen shtypjes së librave në Europë dhe si term përcakton çdo libër të shtypur para datës 1 janar 1501. Këta janë librat e parë të shtypur kur u nis ky proces, mes të tjerash, nga Gutenbergu rreth vitit 1450. Fjala “inkunabul” vjen nga termi skolastik incunabulum, e cila në latinisht do të thotë djep; duke nënkuptuar shtypjen e librave. Fondi i Bibliotekës Kombëtare zotëron 9 inkunabula. [1]

  1. ^ https://www.bksh.al/koleksione_te_rralla/inkunabula/