Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës apo shkurt IHMK është instituti që bënë matjet hidrometeorologjike në territorin e kosovës.[1]

Veprimtaria Hidreometeorologjike ne Kosovë ka filluar ne vitin 1922 kur në kufirin shqiptaro-shqiptar ne Vermicë është vendos një latë (hidrometer) dhe limnigraf në lumin drini i bardhë.Po në ate pikë monitotuese datojnë edhe matjet e para klimatologjike. Rrjetat monitoruese janë shtri sipas ujërrjedhave përkatësisht pelgjeve te Kosovës dhe stacionet meteorologjike kanë qenë të shpërndara sipas gjerësisë gjeografike me qellim të evidentimit dhe saktësimit të elementeve dhe dukurive meteorologjike.


Veprimtaria e IHMK-së fushevrimtarinë e vet e kryen ne monitorimin e resurseve natyrore,ujit dhe dheut dhe cilesise se ajrit.Në matjete hidrometrike,klimatologjike,meteorologjike dhe agrometeoroligjike.

  • Sektori i meteorolgjisë

Në këte sektore kryen matjet meteorologjike në këto stacione kryseore:Prishtinë,Pejë,Ferizaj,Brezovicë,Podujevë,Mitrovicë. Matjet agrometeorologjike Prishtinë,Ferizaj,Pejë

  • Sektori i Hidrologjisë-bënë monitorimin e ujerave siperfaqesor ne 22 pika monistoruese te cilat pika do te paisen me aparete shtese sipas metodave elektrofizikeper percjelljen e nivelit e uit ne lume sasise se pruarjes dhe te gjithe parametrat fizik si tempreatura,aciditeti,percepsjmeria elektrike etj,
  • Sekori i Laboratorit te analizave fiziko-kimike te ujrave,dheut dhe cilësisë së ajrit.Analizat fiziko-kimike per ujrat siperfaqesor merren me 22 profile me te gjitha pellgjet e Kosoves,Analizat e cilesise se ajrit monitorohen ne 18 pika ne Mitrovicë ne bashkpunim OBSH dhe nje pike monitoruese ne Prishtinë për percaktimin e enoksit edhe esoiksit dhe aciditetit te reshjeve.

Monitorimi bëhet ditorë,mujor dhe vjetor sipas programit te punes se IHMK-së


Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LIGJI PËR VEPRIMTARITË HIDROMETEOROLOGJIKE Në amëzën assembly-kosova.org Archived 29 September 2007[Date mismatch] at the Wayback Machine.