Jump to content

Isenien

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Isenienët, popull ky që jetoi në qindvjeçarin e parë para dhe pas Erës së Re

U zbuluan 824 pjesë të arta të prera nga Isenienët. Monedhat u gjetën të gropuara në mes të një lendine. Lashtësia e tyre përcaktohet të jetë e viteve 40 para ER gjer më 15 të shek. të parë. Vlera e tyre e tashme arrin shumën rreth 270 000 euro. Përndryshe dihet se Isenienët janë të njohur me dhuratat që u bënin zotërve të tyre, duke lëne pasuri të mëdha në lumej ose kopshtije të shenjta. Sipas analizave të para, kjo vlerë e madhe ari do të jetë dhuratë e tubuar në qyp dhe gropuar në dhé. Ky thesar është zbulimi më i madh në Angli që nga viti 1849.