Jump to content

Ishemia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ishemia eshte nje goditje ne tru, eshte mungesa e furnizimit me gjak dhe oksigjen te trurit. Ka dy lloje goditjesh ne tru. Ishemike dhe Hemoragjike. Meqenese ne shumicen e rasteve goditjet ne tru jane ishemike, ne do te trajtojme keto goditje, goditjet ishemike.


Nje goditje ishemike ndodh kur nje kokel, nje lemsh, nje mpiksje e gjakut bllokon nje nga enet ose arteriet ne tru. Pra, arteria qe con gjak ne tru bllokohet. Kjo kokel apo ky lemsh mund te krijohet ne nje zone tjeter te trupit dhe te levize ne arteriet e gjakut, derisa arrin ne nje ene te ngushte te trurit duke bllokuar furnizimin me gjak.


Truri ka nevoje konstante per oksigjen dhe glukoze qe gjaku sjell. Nese furnizimi me gjak bllokohet per me shume se disa minuta, atehere ajo pjese e trurit ndalon se funksionuari sic duhet dhe indet e asaj pjese te prekur te trurit fillojne dhe vdesin. Demtimi i asaj pjese te prekur te trurit shkakton humbjen e funksioneve te trupit te kontrolluara nga ajo pjese.


Cdo goditje ishemike eshte e ndryshme. Simptomat dhe pasojat variojne nga lloji i goditjes, pjesa e prekur e trurit, dhe madhesia e zones se demtuar. Per disa njerez pasojat jane te renda, per disa mesatare dhe per disa te tjere jane te lehta.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://web.archive.org/web/20131204145155/http://ishemia.webs.com/