Ishujt Marianës së Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ishujt Mariana Veriore, zyrtarisht Komonuelthi i Ishujve të Marianës Veriore është një territor i pa inkorporuar dhe i përbashkët i Shteteve të Bashkuara i përbërë nga 14 ishuj në Oqeanin Paqësor veriperëndimor.

CNMI përfshin 14 ishujt më veriorë në Arkipelagun Mariana ; ishulli më jugor, Guam, është një territor i veçantë i SHBA-së. Ishujt Mariana Veriore u renditën nga Kombet e Bashkuara si një territor jo vetëqeverisës deri në vitin 1990.


Gjatë periudhës koloniale, Marianas Veriore ishin në mënyra të ndryshme nën kontrollin e perandorive spanjolle, gjermane dhe japoneze . Pas Luftës së Dytë Botërore, ishujt ishin pjesë e territoreve të besimit të Kombeve të Bashkuara nën administrimin amerikan, përpara se të bashkoheshin zyrtarisht me Shtetet e Bashkuara si territor në 1986, me popullsinë e tyre që fitoi nënshtetësinë e Shteteve të Bashkuara.

Departamenti i Brendshëm i Shteteve të Bashkuara përmend një masë tokësore prej 476 km². Sipas Regjistrimit të 2020 të Shteteve të Bashkuara, 47,329 njerëz jetonin në Marianën e Veriut në atë kohë.

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]