JPEG

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

JPEG është një teknikë për të ngjeshur imazhin. Akronimi është Joint Photographic Experts Group, grupi profesional që zhvilloi JPEG-un standard. Në vitin 1986, ky komision u formua për të zhvilluar një mënyrë për të ngjeshur imazhet. Vini re se kjo ka qenë përpara praktikave të zakonshme si uebi, blogu, emaili dhe faqet e internetit të kompanive, ku të gjitha përfitojnë nga imazhet e vogla, por qëllimi fillestar ishte për të ndihmuar profesionistët dhe amatorët e fotografisë, të cilëve u nevojitej ruajtja e skedarëve të mëdhenj me fotografi.

Formati i dosjes për një JPEG është ose Exif (imazhe të shkëmbyeshme) ose JFIF (JPEG shkëmbimi i formatit të skedarëve), por nuk është e zakonshme të bësh dallime mes tyre, ato janë të njohur vetëm si JPEG. Në ditët e para të internetit, formatet e zakonshme të skedarëve të përdorur ishin GIF, por si PNG-ja, ky format kufizon numrin e ngjyrave (quajtur ‘indeks’), kështu që JPEG filloi të pëlqehej më shumë nga njerëzit. JPEG punon duke organizuar një imazh në blloqe pikselësh 8 x 8 dhe thjeshtimin e të dhënave në bllok. Ka një shkallë, kështu që mund të vendosni sa cilësi dëshironi të humbni në mënyrë që të tkurret madhësia e skedarit dhe 60% thuhet të jetë një mesatare e kënaqshme.

Për shkak të procesit si JPEG ngjesh skedarët, është përdorur shpesh me foto, por jo me imazhe me shkrime ose linja. Çdo herë që hapni një skedar JPEG dhe e ruani imazhin humbet cilësia për shkak të ngjeshjes. Nuk ka dallim mes skedarëve që mbarojnë me. jpg dhe. jpeg.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://web.archive.org/web/20150329045147/http://krokodili.al/e-dini-cfare-eshte-jpeg/