Jafa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jafa qytet.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas pushtimit te Egjiptit ne vitin 1790, Bonaparta vendos te pushtonte edhe Sirine. Me 2 mars 1799 ai rrethon qytetin Jafa, por aty has ne rezistence te forte te rojeve te qytetit. Sipas historian anglez Man, tere roja ishte përberë prej shqiptaresh. Bonaparta qe kishte 13.000 ushtare me armatim modern, e shtrëngoi rrethimin deri sa shqiptaret detyrohen te dorëzohen, por me kusht qe te ruhej jeta e tyre. Me këtë ksuht pajtohet edhe shefi i shtatmadhorize franceze. Pasi u dorëzuan, ai i lidhi shqiptaret dhe i çoi te Bonaparta. Bonaparta vendos te pushkatoje te gjithë. Sipas Mannit ne këtë masakër u vranë 4.000 shqiptare.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rilindja e mërkure 26 shtator 1996.