Janko Prunk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Janko Prunk
Janko Prunk 2015.jpg
U lind30 dhjetor 1942
Vdiq
KombësiaSlloven
PunësimiFaculty of Social Sciences, Ljubljana

Janko Prunk (About this soundaudio ), (30 dhjetor, 1942) është një historian slloven i historisë moderne.

Prunk lindi në një vendbanim të Loka pran Zidane Most (pjesë e komunës së Sevnicës), në qendrën e Sllovenisë e cila atëherë ishte e pushtuar nga gjermanët e njohur si Styria e Poshtme. Prunk ka qenë i interesuar në shkrim dhe ka shkruar analogji politike, histori moderne, dhe zanafillën e formacioneve politike moderne, dhe historinë sociale dhe politiko-filozofike në Slloveni.

Ai po ashtu ka shkruar për historinë e lëvizjeve politike në Slloveni nga fundi i shekullit të 19 deri në Luftën e Dytë Botërore, posaçërisht për Socializmin Kristian Slloven dhe historinë e pyetjeve nacionale Sllovene.

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I diplomuar ne histori dhe sociologji ne Universitetin e Lublanës ne 1966, ai magjistroi në të njëjtin universitet më 1972. Me 1976 ai mori titull doktor i shkencave në temën rreth marrëdhënieve ndermjet lëvizjes Kristian Socialiste Sllovene dhe Partisë Komuniste te Sllovenisë brenda Frontit Çlirimtar të Popullit Slloven, e cila ishte ende një temë kontroverse në atë kohë. Më 1984 dhe 1988, Prunk fitoi bursë nga Fondacioni Alexanddhe Freiburg. Më vonë, ai puno si hulumtues në Universitetin e Freiburgut. Prej 1966 deri me 1995, ai bashkëpunoi me Institutin e Historisë Moderne ne Lubjanë. Ai tani është profesor në Fakultetin e Shkencave Shoqërore te Universiteti të Lubjanës.

Prunk është anëtar i Institutit te Historisë Evropiane në Mainc, dhe anëtar i vjetër ne Qendrën për Studime të Integrimeve Evropiane ne Bon.