Javari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Javari (spanjisht:Rio Yavari) është grykëderdhja e Lumit të Amazonës, që krijon kufirin mes Perusë dhe Brazilit për më shumë se 800 km. Ai është i përshkueshëm me kanoe për më shumë se 1400 km nga grykëderdhja e tij deri tek burimi, Malet Ucayali, por vetëm 260 km janë të përshtatshme për lundrim. Në vitin 1866, Komisioni i Kufijve Brazilian, e shpalli atë bashkimin e lumit Shino me degën e tij, Jaquirana. Vendi që përshkon lumi në kursin e tij është plot dredhëzime dhe është shumë i ngjashëm me atë të Juruá.

Përgjatë lumit janë disa rezerva të vogla private, ku zhvillohet shikimi i jetës së egër natyrore.

Qyteti i Benjamin Constant ndodhet në grykëderdhje të lumit në anën braziliane.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ziesler, R.; Ardizzone, G.D. (1979). "Amazon River System". The Inland waters of Latin America. Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 92-5-000780-9. Archived from the original on 8 November 2014.