Jump to content

Jean Auguste Dominique Ingres

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portret Ingres nga Jacques-Louis David (1800)

Jean Auguste Dominique Ingres (1780 - 1867) ishte një piktor francez, nxënës i Jacques-Louis David. Kjo ishte një portretist shkëlqyer. Lindur në Montauban në familjen e një skulptori, piktor dhe arkitekt. Në 1791 ai filloi studimet në Akademinë në Toulouse, dhe nga 1797 ai ka studiuar në Paris me Jacques-Louis David. Në ato vite u ngrit kryesisht portrete. Kritika, megjithatë, nuk a ka pranuar në këtë kohë shumë mirë. Prandaj, Ingres vendosi të largohet për në Itali, dhe mbetet atje për aq kohë sa kritika ka kthyer në favor të tij. Në Itali, qëndroi 14 vjet dhe ishte e magjepsur. Në 1820 gjithashtu ka qëndruar në Firence, ku ai pikturuar kanavacë që është bërë kyç për famën e tij dhe suksesin. Ai u kthye në Itali edhe në vitet 1835-1841, kur u emërua Drejtor i Medici Villa. Që nga viti 1841 ai ka jetuar përgjithmonë në Paris. Ai vdiq 14 janar 1867 në Paris, është varrosur në varrezat Père-Lachaise në Paris.

Ingres pikturuar kryesisht portrete, piktura mitologjike dhe çorape të holla. Në fillim puna e tij nuk ishte e njohur shumë. Në periudhën fillestare Ingres pikturuar në pseudo-klasike stilin e Jacques-Louis David, i njohur më vonë, për veprat e tij të ndikimit Raphael. I ndikuar nga piktorët moderne të tilla si Matisse dhe Picasso.

Pikturat më të famshme janë : La Grande Odalisque, Valpincon Baigneuse, Mme Moitessier, Louis-Francois Bertin, Pierre-Francois Bernier, Raffael dhe La Fornarina.

 • Arikha, Avigdor. J. A. D. Ingres: Fifty Life Drawings from the Musée Ingres at Montauban. Houston: The Museum of Fine Arts, 1986. ISBN 0-89090-036-1
 • Barousse, Pierre. The drawings of Ingres or the poetry in his work. In Ingres: Drawings from the Musee Ingres at Montauban and other collections (catalogue), Arts Council of Great Britain, 1979. ISBN 0-7287-0204-5
 • Benjamin, Robert. Ingres chez Les Fauves. In Siegfried, S. L., & Rifkin, A. Fingering Ingres. Oxford: Blackwell, 2001. ISBN 0-631-22526-9
 • Boswell, John & Strickland, Carol. The annotated Mona Lisa: a crash course in art history from prehistoric to post-modern. Andrews McMeel Publishing, 1992. ISBN 0-8362-8005-9
 • Clay, Jean. Romanticism. New York: Vendome, 1981. ISBN 0-86565-012-8
 • Coli, Jorge. Pintura sem Palavras, ou Os paradoxos de Ingres. In Novaes, Adauto et al. Artepensamento. Editora Companhia das Letras, 1994. ISBN 85-7164-417-9
 • Cohn, Marjorie B.; Siegfried, Susan L. Works by J.-A.-D. Ingres in the collection of the Fogg Art Museum. Cambridge: Fogg Art Museum, 1980.
 • Condon, Patricia, et al. In Pursuit of Perfection: The Art of J.-A.-D. Ingres. Louisville: The J. B. Speed Art Museum, 1983. ISBN 0-9612276-0-5
 • Delaborde, Henri. Ingres, sa vie et ses travaux, 1870.
 • Encyclopædia Britannica Online. J.-A.-D. Ingres. 24 May. 2009
 • Gowing, Lawrence. Paintings in the Louvre New York: Stewart, Tabori & Chang, 1987. ISBN 1-55670-007-5
 • Guégan, Stéphane; Pomaréde, Vincent & Prat, Louis-Antoine. Théodore Chassériau, 1819-1856: the unknown romantic. New Haven and London: Yale University Press, 2002. ISBN 1-58839-067-5
 • Mongan, Agnes; Naef, Dr. Hans (1967). Ingres Centennial Exhibition 1867-1967: Drawings, Watercolors, and Oil Sketches from American Collections. Greenwich: New York Graphic Society.
 • Parker, Robert Allerton. Ingres: The Apostle of Draughtsmanship". International Studio 83 (March 1926): pp 24–32.
 • Prat, Louis-Antoine. Ingres. Milan: 5 Continents, 2004. ISBN 88-7439-099-8
 • Ribeiro, Aileen. Ingres in Fashion: Representations of Dress and Appearance in Ingres's Images of Women. New Haven and London: Yale University Press, 1999. ISBN 0-300-07927-3
 • Rifkin, Adrian. Ingres then, and now. Routledge, 2000. ISBN 0-415-06698-0
 • Shelton, Andrew Carrington. Ingres and his critics. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0-521-84243-3
 • Schneider, Pierre. Through the Louvre with Barnett Newman. ARTnews (June 1969): pp 34–72.
 • Schwartz, Sanford. Ingres vs. Ingres. The New York Review of Books 53:12 (2005): pp 4–6.
 • Siegfried, S. L., & Rifkin, A. Fingering Ingres. Oxford: Blackwell, 2001. ISBN 0-631-22526-9
 • Tinterow, Gary; Conisbee, Philip, et al. Portraits by Ingres: Image of an Epoch. New York: Harry N. Abrams, Inc. 1999. ISBN 0-300-08653-9
 • Turner, J. From Monet to Cézanne: late 19th-century French artists. Grove Art. New York: St Martin's Press, 2000. ISBN 0-312-22971-2
 • Wedmore, T. Ingres. The Contemporary Review. London: Alexander Straham Publisher. Vol V. Maio-agosto de 1867