Jump to content

Jean Sibelius

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portret i Jean Sibelius prej 1913

Johan Julius Christian Sibelius (About this soundshqiptimi ) (8 dhjetor 186520 shtator 1957) ishte një kompozitor Finlandez i Periudhës romantike, muzika që kishte rol të rëndësishëm pë identitetin kombëtar Finlandez. Pjesa kryesore e Sibelius është vendosur në simfonin e shtatë. Si Beethoven, Sibelius ka ërdorur gjithçka të personale për të zhvilluar stilin e tij personal në kompozim. Ndryshe nga Beethoven që e përdorte sinfonin pë paraqitje publike , dhe që i ruante ndjenjat e tij për për veprat e tij ë të vogle, Sibelius i lëshonte ndjenjat e tij personale në sinfoni.

Johan Julius Christian Sibelius ka lindur në një familje që flisnin suedisht, në HämeenlinnaRusi Grand Duchy of Finland, djali i Christian Gustaf Sibelius dhe Maria Charlotta Sibelius. Gjithashtu nihet si "Janne" në familjen e tij, që prej viteve studentore ai filloj të përdorë formën franceze të emrit të tij "Jean". Ai nihet në botë si Jean Sibelius.

Veprat orkestrale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Kullervo, Symphonic Poem for soprano, baritone, chorus and orchestra, Op. 7 (1892)
 • En Saga, Tone Poem for orchestra, Op. 9 (1892/1902)
 • Karelia Overture for orchestra, Op. 10 (1893)
 • Karelia Suite for orchestra, Op. 11 (1893)
 • Rakastava (The Lover) for male voices and strings or strings and percussion, Op. 14 (1893/1911)
 • Lemminkäinen Suite (Four Legends from the Kalevala) for orchestra, Op. 22 (1893) - these legends, which include The Swan of Tuonela, are often performed separately
 • Skogsrået (The Wood Nymph), Tone Poem for orchestra, Op. 15 (1894)
 • Vårsång for orchestra, Op. 16 (1894)
 • Kung Kristian (King Christian), Suite from the incidental music for orchestra, Op. 27 (1898)
 • Sandels, Improvisation for chorus and orchestra, Op. 28 (1898)
 • Finlandia for orchestra and optional chorus, Op. 26 (1899)
 • Snöfrid for reciter, chorus and orchestra, Op. 29 (1899)
 • Tulen synty (The Origin of Fire), Op. 32 (1902)
 • Symphony No. 1 in E minor for orchestra, Op. 39 (1899/1900)
 • Symphony No. 2 in D major for orchestra, Op. 43 (1902)
 • Violin Concerto in D minor, Op. 47 (1903/1905)
 • Kuolema (Valse Triste and Scene with Cranes) for orchestra, Op. 44 (1904/1906)
 • Dance Intermezzo for orchestra, Op. 45/2 (1904/1907)
 • Pelléas et Mélisande, Incidental music/Suite for orchestra, Op. 46 (1905)
 • Pohjolan tytär (Pohjola's Daughter), Tone Poem for orchestra, Op. 49 (1906)
 • Symphony No. 3 in C major for orchestra, Op. 52 (1907)
 • Svanevit (Swan-white), Suite from the incidental music for orchestra, Op. 54 (1908)
 • Nightride and Sunrise, Tone Poem for orchestra, Op. 55 (1909)
 • Dryadi (The Dryad) for orchestra, Op. 45/1 (1910)
 • Two Pieces from Kuolema for orchestra, Op. 62 (1911)
 • Symphony No. 4 in A minor for orchestra, Op. 63 (1911)
 • Scenes Historiques, Suite No. 2, Op. 66 (1912)
 • Two Serenades for violin and orchestra, Op. 69 (1912)
 • Barden (The Bard), Tone Poem for orchestra and harp, Op. 64 (1913/1914)
 • Luonnotar, Tone Poem for soprano and orchestra, Op. 70 (1913)
 • Aallottaret (The Oceanides), Tone Poem for orchestra, Op. 73 (1914)
 • Impromptu, Op. 78 (1915)
 • Symphony No. 5 in E flat major for orchestra, Op. 82 (1915, revised 1916 and 1919)
 • Oma Maa (Our Fatherland) for chorus and orchestra, Op. 92 (1918)
 • Jordens sång (Song of the Earth) for chorus and orchestra, Op. 93 (1919)
 • Valse Lyrique, Op. 96 (1920)
 • Symphony No. 6 in D minor for orchestra, Op. 104 (1923)
 • Symphony No. 7 in C major for orchestra, Op. 105 (1924)
 • The Tempest, Incidental music for soloists, chorus and orchestra, Op. 109 (1925)
 • Väinön virsi (Väinö's song) for chorus and orchestra, Op. 110 (1926)
 • Tapiola, Tone Poem for orchestra, Op. 112 (1926)
 • Andante Festivo for string orchestra (1925/1930)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]