JimJam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

JimJam është një kanal televiziv ndërkombëtar për fëmijë parashkollor i cili fillimisht u lançua në Itali në Sky në 2006.[1][2]

JimJam është në dispozicion në të gjithë Evropën dhe Afrikën.[3]

Historia JimJam u lançua në 1 tetor 2006. Në shtator 2007, HIT Entertainment dhe Chellomedia (Divizioni i përmbajtjes evropiane i Liberty Global, aktualisht AMC Networks International) formuan një sipërmarrje të përbashkët për të drejtuar një kanal për fëmijë. Kanali u reklamua si ndërkombëtar, me plane për të filluar transmetimin kabllor dhe satelitor në Evropën Perëndimore dhe Lindore dhe më pas për të zgjeruar transmetimin në mbarë botën (jashtë MB, Irlandë, SHBA dhe Kanada).[4]

Kanali u zgjerua në Evropën Qendrore dhe Lindore në nëntor 2007. Në maj 2008, JimJam filloi në Holandë dhe Zvicër.[1] Deri në vitin 2010, kanali ishte transmetuar në mbi 50 territore në Evropë, Lindjen e Mesme, Azi dhe Afrikë. Deri në gusht 2010, HIT Entertainment u tërhoq nga sipërmarrja e përbashkët JimJam, duke e lënë JimJam në pronësi të plotë të Chello Zone. HIT Entertainment duhej të vazhdonte të ofronte përmbajtje për JimJam.[2] Deri në vitin 2013, JimJam ishte i disponueshëm për një audiencë prej 17 milionë abonentësh në 13 gjuhë. Kanali është transmetuar në mbi 60 territore në Evropë, Lindjen e Mesme, Azinë Lindore dhe Afrikë, me shtatë burime dhe katër versione të lokalizuara.[3][5]

JimJam u mbyll në Azi-Paqësor më 9 dhjetor 2014, Itali më 30 qershor 2015, në Austri, Gjermani, Zvicër, Belgjikë, Francë dhe Holandë më 1 mars 2018, [6] Qipro, Greqi, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut më 1 janar 2020, në Kombet e CIS më 10 mars 2022 dhe në Portugali më 1 korrik 2022.

Një version i dedikuar lituanisht u lançua më 29 gusht 2012.[7]

Një version i dedikuar hungarez u lançua më 1 janar 2020.[8]

Një version i dedikuar rumun u lançua më 1 mars 2020