Johanna Anderson

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Johanna Anderson, from a 1905 publication.

Johanna Anderson (2 tetor 1856 - 1 dhjetor 1904) ishte një misionere në Burma, misionerja e parë e dërguar jashtë shtetit nga Kisha Baptiste Suedeze në Amerikë.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Johanna P. Anderson ka lindur në Varmland, Suedi, bija e Anders Andersson dhe Margaretta Christina Larsdotter Andersson. Ajo u zhvendos në Shtetet e Bashkuara që kur ishte fëmijë, me prindërit e saj, të cilët u vendosën në një komunitet suedez-imigrant në Moorhead, Minnesota. [1]

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anderson u bë misionarja e parë baptiste suedeze [2][3][4] në vitin 1888, kur lundronte për të punuar në Toungoo, duke u dhënë mësim fëmijëve të Bghai Karen dhe mbikëqyrte mësuesit lokalë në një shkollë në Burma. Ajo e përshkroi punën e saj, dhe njerëzit dhe zakonet e Birmanisë, në shkrimet për botimet amerikane. [5] Ajo u sponsorizua nga Shoqata Baptiste e Gruas Misionare e Jashtme e Perëndimit. [6] Ajo u kthye në Shtetet e Bashkuara të Amerikës për arsye shëndetësore. [7] nga viti 1897 deri në 1900, duke dhënën leksione për të suportuar punën e saj [8] Ajo u kthye në Burma në vitin 1903, të vendosur në Loikaw, ku ajo vdiq vitin e ardhshëm. [9]

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anderson vdiq në Burma në vitin 1904, 47 vjeç.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ A. M. Bacon, "A Beautiful Life" The Helping Hand (February 1905): 21.
  2. ^ H. Leon McBeth, The Baptist Heritage (B&H Publishing 1987). ISBN 9781433671029
  3. ^ Bill J. Leonard, Baptists in America (Columbia University Press 2012): 213. ISBN 9780231501712
  4. ^ Robert E. Johnson, A Global Introduction to Baptist Churches (Cambridge University Press 2010): 173. ISBN 9780521877817
  5. ^ Johanna Anderson, "A Karen Missionary Meeting" Baptist Missionary Magazine (November 1892): 462-465.
  6. ^ "Missionaries of the American Baptist Missionary Union" Baptist Missionary Magazine (January 1895): 5.
  7. ^ "Foreign Department" The Helping Hand (July 1898): 11.
  8. ^ "Autumnal Notes" The Helping Hand (January 1901): 14.
  9. ^ Untitled news item, Baptist Missionary Magazine (January 1905): 45.


Ndërlidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]