Jump to content

Këndmatësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Këndmatës në formë gjysmërrethi i shënuar në shkallë (180 °).

Këndmatësi (anglisht: Protractor) është një instrument matës, i punuar zakonisht nga plastika ose xhami i tejdukshëm, e që shërben për matjen e këndeve. Shumica e këndmatësve ndahen në 180 pjesë të barabarta. Disa që janë më precizë ndahen më tej në shkallë edhe më të vogla.

Ata përdoren në një varg aplikimesh mekanike dhe inxhinierike. Një përdorim i zakonshëm tyre është edhe në mësimet e gjeometrisë në shkolla dhe institucione tjera arsimore.

Një këndmatës prej 360 ° shkallësh.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]