Kërpudhat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Këpurdhat)
Shko te: navigacion, kërko
Kërpudha Amanita muscaria

Kërpudhat janë organizma të klasifikuar në mbretërinë "Kërpudha". Në mbretërinë e kërpudhave përfshihen si organizma njëqelizorë dhe organizma shumëqelizorë. Kërpudhat nuk janë bimë. Nuk kanë klorofil. Kanë një mur qelizor të përbërë prej kitine.Kërpudhat shumëqelizore, zakonisht kanë formën e një ombrelle të vogël, që nuk bën lule e fara, por shumëzohet me spore, rriten në livadhe e në pyje, në vende me hije e me lagështirë. Gjithashtu kërpudha është organizëm ose mikroorganizëm zakonisht parazit, që shumëzohet me spore dhe zhvillohet në trupin e një bime ose në ushqime.Ato sipas menyres se te ushqyerit ndahen ne saprofite dhe parazite perfaqsues kryesor i kerpudhave saprofite eshte myku i bardhe. Kërpudha ushqehet ne mënyre heterotrofe, ato jetojne afër likeneve në simbiozë, miceli,ose hifet e këpurdhave ndihmojnë në thithjen e ujit dhe kripërave minerale dhe këto ua japin likeneve ne mënyrë që ato të prodhojnë ushqimin dhe një pjesë të këtij ushqimi ia transmetojnë këpurdhës.