Kërcënimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kërcënimet mund të jenë delikate ose të dukshme. Aktori Justus D. Barnes, në Grabitjen e Trenit të Madh.

Një kërcënim është një komunikim i qëllimit për t'i shkaktuar dëm ose humbje një personi tjetër. Frikësimi është një taktikë e përdorur midis palëve në konflikt për ta bërë tjetrin të ndrojtur ose psikologjikisht të pasigurt për shtrëngim ose kontroll. Akti i kanosjes për detyrim konsiderohet si kërcënim.

Sjellja kërcënuese (ose sjellja kërcënuese kriminale) është krimi i vënies me dashje ose me vetëdije të një personi tjetër në frikën e lëndimit trupor. "Kërcënimi i dëmit në përgjithësi përfshin një perceptim të lëndimit... dëm fizik ose mendor... akt ose shembull dëmtimi, ose një dëm material dhe dëm ose humbje për një person."

Disa nga llojet më të zakonshme të kërcënimeve të ndaluara me ligj janë ato të bëra me qëllim për të përfituar një avantazh monetar ose për të detyruar një person të veprojë kundër vullnetit të tij. Në shumicën e shteteve të SHBA-së, është një shkelje të kërcënosh (1) të përdorësh një armë vdekjeprurëse ndaj një personi tjetër; (2) të lëndojë personin ose pronën e tjetrit; ose (3) lëndojnë reputacionin e tjetrit.

Ligji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brazil[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Brazil, krimi i kërcënimit të dikujt, i përcaktuar si kërcënim për të shkaktuar dëm të padrejtë dhe të rëndë, dënohet me gjobë ose me burgim nga tre muaj deri në një vit, siç përshkruhet në Kodin Penal të Brazilit, neni 147. [jurisprudenca] braziliane bën të mos trajtohet si krim një kërcënim që është ofruar në një diskutim të nxehtë.

Gjermani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Strafgesetzbuch gjerman § 241 dënon krimin e kanosjes me burg deri në një vit ose me gjobë. Edhe nëse dikush, kundër gjykimit të tij më të mirë, i shtiret një personi tjetër se është i afërt realizimi i një vepre të rëndë penale kundër tij ose një personi të afërt me të, do të dënohet në mënyrë të ngjashme.

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, ligji federal penalizon disa kërcënime të vërteta të transmetuara nëpërmjet postës së SHBA-së ose në tregtinë ndërshtetërore. Ai gjithashtu kriminalizon kërcënimin ndaj zyrtarëve qeveritarë të Shteteve të Bashkuara. Disa shtete të SHBA-së e kriminalizojnë bullizmin kibernetik. Kërcënimet për lëndim trupor konsiderohen sulm.

Shteti i Teksasit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtetin e Teksasit, nuk është e nevojshme që personi i kërcënuar të perceptojë një kërcënim për ekzistencën e një kërcënimi për qëllime ligjore.

Kërcënimi i vërtetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një kërcënim i vërtetë është një komunikim kërcënues që mund të ndiqet penalisht sipas ligjit. Është i ndryshëm nga një kërcënim që bëhet me shaka. Gjykata e Lartë e SHBA-së ka vendosur se kërcënimet e vërteta nuk mbrohen sipas Kushtetutës së SHBA-së bazuar në tre justifikime: parandalimi i frikës, parandalimi i përçarjes që vjen nga ajo frikë dhe zvogëlimi i gjasave që dhuna e kërcënuar të ndodhë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]