Kabllo zgjatuese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kabllo zgjatuese.

Një kabllo zgjatuese, zgjatues rryme, kordon lëshues ose prizë zgjatuese, është një gjatësi e kabllit të energjisë elektrike (flex) me një prizë në njërin skaj dhe një ose më shumë priza në skajin tjetër (zakonisht të së njëjtës shkruan si prizë). Termi zakonisht i referohet shtesave të rrjetit (AC shtëpiake), por përdoret gjithashtu për t'iu referuar shtesave për lloje të tjera të kabllove. Nëse spina dhe priza janë të llojeve të ndryshme, mund të përdoret termi "kordoni i përshtatësit". Shumica e kordonëve zgjatues variojnë nga rreth dy deri në tridhjetë këmbë në gjatësi, megjithëse ato janë të gjata deri në 300 metra.

Termi "kabllo zgjatuese" ka qenë në përdorim të paktën që nga viti 1925.

Litarët zgjatues vijnë në ngjyra, gjatësi, trashësi dhe detyra të ndryshme shërbimi. Në përgjithësi, sa më shumë energji i nevojitet pajisjes, aq më i trashë duhet të jetë kordoni (që do të thotë tela më të mëdhenj brenda). Litarët që do të përdoren jashtë, në zona të lagështa, rreth vajrave ose të ekspozuar ndaj rrezeve të diellit për periudha të gjata kohore duhet të zgjidhen për kushte të tilla specifike. Një mbështjellje zgjatuese është një prizë zgjatuese që rrotullohet, zakonisht në fundin e prizës, e cila në disa raste ka më shumë se një fole mbi të (shpesh 2 ose 4). Një lloj tjetër mbështjellësi zgjatues varet pranë skajit të prizës dhe lejon përdoruesin të nxjerrë kordonin duke kapur fundin e prizës.

Disa kordona zgjatues përfshijnë gjithashtu veçori sigurie si prizë dhe prizë të polarizuar, terminale të tokëzuar, një tregues "ndizjeje", një lidhje të shkrirë, apo edhe një pajisje me rrymë të mbetur (e njohur edhe si ndërprerës i qarkut me defekt në tokë ose GFCI) .

Disa litarë përmbajnë lidhje të shumta femra në afërsi të njëri-tjetrit; të tjerët kanë lidhës femra të ndarë përgjatë gjatësisë së kordonit. Litarët në përgjithësi përmbajnë ose lidhës të tokëzuar ose të pabazuar. Ndërsa një lidhës mashkull i tokëzuar mund të futet me forcë në një prizë femër të pabazuar, kjo është e pasigurt.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]