Kali shqiptar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kali shqiptar është e vetmja racë kuajsh indigjene në Shqipëri. Është një kalë i vogël dhe i ngjashëm me kuajt e tjerë të Ballkanit. Dy lloje dallohen, një lloj mali dhe një lumi, i cili mund të quhet "Myzeqeja" sipas rajonit të Myzeqesë së ulët. [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para periudhës komuniste në Shqipëri, kali shqiptar kishte një reputacion të mirë për qëndrueshmëri dhe staminë. Duke filluar nga viti 1904 stoku arab është përdorur për mbarështim të kryqëzuar. [2]Stoku Haflinger dhe Nonius u përdorën më vonë. [3]

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kali ishte deri vonë një nga mjetet kryesore të transportit në vend, në të cilin nuk kishte traktorë: kështu që ishte thelbësor për ekonominë kombëtare. Kuajt u përdorën nga ushtria shqiptare deri në vitin 1974. Kali shqiptar është përdorur pothuajse ekskluzivisht me parzmore ose si kafshë pune, dhe vetëm herë pas here për të kalëruar. [4]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Breed data sheet: Comune/Albania. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed October 2014.
  2. ^ Land of eagles: riding through Europe's forgotten country. London; New York: I.B. Tauris. ISBN 9781441641274. p. 11.
  3. ^ Breed data sheet: Comune/Albania. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed October 2014.
  4. ^ Land of eagles: riding through Europe's forgotten country. London; New York: I.B. Tauris. ISBN 9781441641274. p. 11.