Kallëzuesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kallëzuesi është gjymtyrë kryesore e fjalisë, e cila pershkruan nje emer, si mbiemri. Ai qendoron shpesh herë pas kryefjales por ka raste që qendron edhe para saj. Kemi kallzuesor foljor emror dhe te thjeshtë.

  • Kallëzuesi foljor, shprehet me nje folje ne kohen e thjeshte si = mesoj dhe kohen e perbere=kam mesuar, kisha mesuar.
  • Kallëzuesi emëror, shprehet me jam+emer,jam + mbiemer,jam + peremer,jam+numeror jam + ndajfolje jam + rrethanor por asnjehere me foljen 'kam'.
  • Kallëzuesi i thjeshtë, eshte i perbere nga nje folje = mesoj,bej.
  • Kallëzuesi i përbërë, eshte i perbere nga nje folje gjysmendihmese (nis, filloj, vazhdoj ) ose folje modale ( mund,duhet, do) dhe nje folje e thjeshte zakonisht ne menyren lidhore. Psh nisa te lexoj, duhet ta provosh vazhdova te shikoja, mund te kendoj etj