Kallam Sheqeri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kallam Sheqeri

Kallam Sheqeri (Saccharum officinarum) është një bimë me origjinë nga Azia juglindore. Sot kjo lloj specieje e veçantë bari kultivohet kudo nëpër vendet tropikale dhe subtropikale, kryesisht për të prodhuar sheqer.

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërcejtë e bimës, ngjyra e të cilëve ndryshon në të gjelbër, rozë dhe të purpurt, arrijnë deri në 5 metra lartësi. Frutat e saj janë të thata dhe secila përmban vetëm një farë në brendësi. Korrja e kallamit të sheqerit nga njerëzit zakonisht kryhet përpara lulëzimit, për shkak se sheqeri i përftuar në këtë periudhë është më i plotë.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesët e kërcelllit të kësaj bime janë përdorur që në kohë të hershme për t'u marrë lëngun e ëmbël që gjendet në brendësi, duke u përtypur. Për këtë qëllim, në Guinenë e Re ajo është kultivuar që mbi 8 mijë vjet më parë. Ndërsa nxjerrja e lëngut nëpërmjet zierjes ndoshta për herë të parë është realizuar në Indi, mbi 2000 vjet më parë. Kërcejtë dhe mbetjet nga industria e përpurnimit të sheqerit përdoren për ushqimin e bagëtive, ku është vënë re se derrat e ushqyer me të jepnin gica më të fortë dhe që rriteshin më shpejt se derrat e zakonshëm.