Jump to content

Kampi i përqëndrimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koncepti i kampit të përqendrimit është aq e gjerë : nga lloji i burgjeve të zakonshëm në formën e kasollet në një zonë të rrethuar dhe ruajtur, " fabrikës së vdekjes " , e cila është një vend i përqendrimit të njerëzve para shkatërrimit të tyre të qëllimshëm në një pajisje projektuar posaçërisht për të vrarë (kryesisht dhomat e gazit ).Ky lloj i fundit i kampeve të përqendrimit , i njohur gjithashtu si kampet e vdekjes , është krijuar kryesisht nga Gjermaninë naziste ( kampet naziste ) .Por edhe në qoftëse kjo nuk do të kombinohen për vrasjen nga substancat e njerëzve , kampet e përqendrimit janë të lidhur zakonisht me shkeljet e të drejtave të njeriut në një masë më të madhe apo më të vogël , në veçanti të drejtën për ekzekutim pa një gjykim të drejtë.Një kamp përqendrimi është një vend i cili një qeveri e përdor për të mbajtur njerëzit të cilët janë ose kundër këtij qeverisë apo që ajo mendon se janë shumë të rrezikshme të mbetet i lirë. Ndonjëherë këto janë quajtur kampe internimi, ku një numër i madh i njerëzve janë vënë në burg pa gjyq.

Njerëzit që janë të mbyllur larg në një burg të tillë, nuk janë zakonisht fajtor për ndonjë krim, por mund të jenë politikisht kundër udhëheqësit të një rajoni, njerëzit që janë të një race apo feje të caktuar, apo jo-ushtarake të burgosurve të luftës.

Kampet e përqendrimit në historinë e botës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas prof . Wladyslaw Konopczynski kampet e përqëndrimit u krijuan për të burgosur polakë të luftës,rusët, pjesëmarrësit e Konfederatës Bar. Ka pasur tri kampe të tilla në Poloni,Varshavë dhe një vend në Lituani.Kampet e para kanë aplikuar autoritetet spanjolle , gjeneralin Valeriano Weyler y Nicolau ( 1896 ) për të fshatarëve të cilët nuk janë kryengritësit në Kubë , kampet e quajtur " Campos de concentracion " .

Autoritetet britanike , gjenerali Horatio Kitchener Herbert (1899-1902) , gjatë luftërave Boer organizuara " kampet e përqendrimit "

( kampet e përqendrimit) për gratë dhe fëmijët që luftojnë Boers kundër britanikëve , në kampet e vdekur rreth 27 mijë . ( 1/4) të burgosur nga uria dhe sëmundjet .

Trupat okupuese dhe autoritetet amerikane në Filipine pas fitores në luftë me Spanjën përdorur kampet për aleatët e tyre ekzistuese në luftën kundër spanjollet - kryengritësit Filipine dhe civilë në kryengritjen e madhe të filipinas aty më dominimit kolonial (1899-1902) [ 6 ] .Përpara Luftës së Parë Botërore , në vitet 1904-1907 Gjermani krijuar kampet e përqëndrimit në koloninë e saj e gjermane Jugut Afrikën Perëndimore ( tani Namibia ) . Punë të rënda fizike , mungesa e ushqimit dhe vrasje shkaktoi vdekjen e 80 mijë 65 . Anëtarët e fisit Hererów dhe Namaqua . Bashkë - përgjegjës për krimet ishteatëherë Komisioneri i gjerman Jug-Perëndim Afrikën Zach . - Dr Ernst Heinrich Göring , babai i Hermann Göring [ 7 ] .Kampet e përqendrimit në masë shfaq në Bashkimin Sovjetik nga fillimi i atij vendi ( shih Gulag ) . Disa historianë përfshijnë themeluar nga qeveria polake , në vitin 1934 i ashtuquajturi korrigjuese . Retreats Vendi në Bereza Kartuska edhe në kategorinë e kampet e përqendrimit ( kjo tezë ka fituar në popullaritet në PRL -u , por më vonë termi është aplikuar , ndër të tjera , Prof . Timothy Snyder e Yale University ) , edhe pse kjo pikëpamje është kritikuar shpesh .Kampet e përqendrimit në përgjithësi janë krijuar nga Gjermania naziste nga

'30 Shekullit të njëzetë ( gjatë Luftës së Dytë Botërore , edhe në vendet e pushtuara , duke përfshirë polonisht ) , dhe u bëri thirrje Konzentrationslager , në të shkurtër KL . Një pjesë e madhe e tyre ishin kampet e shfarosjes për polakët dhe hebrenjtë , me të cilin koncepti i kampit të përqendrimit është identifikuar kryesisht me vendin e asgjësimit fizik të njerëzve . Shtetit të pavarur të Kroacisë fashiste kampet e përqendrimit ustashe formuar për shfarosjen e serbëve

- duke përfshirë në Jasenovac .Në periudhën 1936-1947 në Spanjë funksionuar kampe përqendrimi Franko , të destinuara për të burgosurit republikane dhe kundërshtarëve të regjimit . Në Portugali , kamp operuar përqendrimi Tarrafal ( quajtur një " kamp ngadalshëm vdekje " ) në Cape Verde , fillimisht burgosur në të ishin kryesisht kundërshtarë të diktaturës së Salazar dhe mbështetës të majtë më të gjerë , atëherë kampi është riorganizuar për krerët e lëvizjes Afrikës Nacionalçlirimtare .ars ( ekzistuar 1942-1943 ) , Padova , Treviso , Renicci , Visco dhe të tjerët . Në këto kampe vdiq kryesisht sllovenë dhe kroatë , por edhe njerëzit e kombësive të tjera . Rreth kampet harruar shpejt dhe fashistëve italianë kurrë nuk u ndal përpara një gjykate ndërkombëtare . Gjatë pushtimit të Kinës nga ana e ushtrisë perandorake japoneze policisë sekrete Kempeitai krijuar dhe koordinon territoret e pushtuara dhe kampe jenieckimi punës , në të cilin , mes tjerash , Eksperimentet e kryera me lloje të reja të armëve kimike dhe biologjike për njerëzit që jetojnë ( p.sh. Njësia 731 ) [ 8 ] .Në periudhën pas Luftës së Dytë Botërore në Poloni ka pasur kampe të administruara nga Autoriteti NKVD dhe Siguria për ushtarët e pavarësisë dhe punës kampet polake nëntokësore për të rinjtë dhe njerëzit e Ukrainës anti - gjermane ose , të cilat klasifikohen si kampet e përqendrimit .

Sot , format e ndryshme të kampeve të përqendrimit ende ekzistojnë në disa vende , sidomos në Rusi ( quajtur kampet e filtrimit në Çeçeni ) , Koreja e Veriut, Vietnami [ 9 ] , Kuba dhe Kina . U krijuan në vitet '70 nga regjimet ushtarake të Kili dhe Argjentina , në vitet '90 Shekullit të njëzetë gjatë luftës civile në Jugosllavi , edhe me qëllim të asgjësimit .

Sot , mbrojtësit e të drejtave të njeriut të përcaktuara nga kampi kampit të përqendrimit amerikan Guantanamo . [ 10 ]