Kandili i detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjendeni te artikulli Kandili i detit. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.

Kandili i detit shpesh neper plazhe kur deti eshte i trazuar takohen masat e qullta si xhelatine ne forme pak a shume te rrumbullakta,pa ngjyre,ne ngjyre te qumshtit ose afersisht te kalterta,qe quhen kadila(hidhra)te detit. Njihen me kete emer sepse po te preken shkaktojne te djegura ne duar sikur te ishin hithra te verteta.Hithrat e detit paraqiten me madhesi te ndryshme djametri i tyre mund te jete nga 1cm deri ne 1 meter.Ato lekunden ne uje me trupin e tyre,i cili ngjan ne kambane ose ne ombrelle.Kjo ka aftesi te zgjerohet dhe te tkurret.Kur zgjerohet ajo mbushet me uje,kur te tkurret,uji del perjashta.Nxerrja e shpejte e ujit perjashta.Nxjerrja e shpejte e ujit perjashtai lejon shtazes te zhvendoset nga nje vend ne nje tjeter ne kete menyre hithrat apo kadilat e detit sigurojne levizjen e tyre ne uje,duke u zhvendosur shpesh ne tufat e medha. Kandilat e detit jane shtaze grabitqare,ato ushqehen me peshq,gaforre,etj te cilat i kapin me ane te tentakulave qe jane te pasura me qeliza hithore.Gjahun e kapur me ane te tentakulave e percjellin me goje,qe hapet ne anen e poshtme te ombrelles dhe permes ksaj ushqimi kalon ne zgavren tretese qe ndodhet ne brendesine e ombrelles.Kandilat e detit shumohen vetem me veze.Keto pasi arrijne pjekurine,dalin jashte dhe cdonjera prej tyre jep nje shtaze te re.Kandilet e detit paraqiten ne dy forma: si meduze dhe polip.Meduza perfaqeson formen jetesore te lire,qe noton e shkeputur nga kolonia e formes polip,i cili eshte i perforcuar per substrat.