Kanguri i kuq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koka e kangurëve të kuq është e vogël në raport me madhësinë e trupit. Ata kanë një palë veshë të shquar që i mbajnë të ngritur dhe të drejtuar përpara si një shenjë paralajmëruese. Fytyra është pak e zgjatur dhe ka vrimat e hundës të gjera.Një kangur i kuq mashkull i rritur plotësisht mund të jetë i gjatë midis 1.6 dhe 1.8 metra i gjatë në një pozicion vertikal, ndërsa femrat janë më të vogla me 80 cm deri në 1 milion.

Meshkujt e rritur arrijnë një peshë prej 89 kg ose madje tejkalojnë 90 kg. Femrat kanë një të tretën e madhësisë së meshkujve dhe mund të arrijnë deri në 36 kg.Bishti është mjaft i gjatë dhe mund të arrijë rreth 1.3 metra gjatësi te meshkujt. Kjo përbën një pikë të tretë të mbështetjes kur kanguri është në një gjendje pushimi dhe funksionon si timon kur ata lëvizin me shpejtësi. Muskulatura e bishtit është mjaft e fortë për të mbajtur peshën e kangurit.

Gjymtyrët e pasme janë të gjata dhe të forta. Gishtat e dytë dhe të tretë të këmbëve të pasme janë shkrirë, duke iu përshtatur kërcimit si mjet i lëvizjes.

Anët e përparme janë të shkurtra, me parakrahë muskulorë te meshkujt dhe ato kanë thonj që i përdorin për pastrim dhe luftime në aktivitetet e miqësisë. Trupi i meshkujve është më i fortë se ai i femrave në tiparet e përgjithshme.

Femrat kanë një qese ose qese që mungon tek meshkujt dhe funksionon si një çantë kur të lindë një i ri.

Ushqyerja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këta marsupialë të mëdhenj janë barngrënës specialistë me një preferencë dietike për bimë të gjelbërta, më të buta dhe me përmbajtje më të lartë ushqyese.

Ata zakonisht konsumojnë sasi të mëdha të fragmenteve të këtyre bimëve. Tretja ndodh përmes fermentimit mikrob në stomakun e përparmë. Gjatë sezonit të thatë, për shkak të burimeve të pamjaftueshme për të mbajtur një popullsi të lartë kangur, shkalla e vdekshmërisë rritet për shkak të ushqyerjes joadekuate. Individët më të prekur janë të miturit, sepse cilësia e barit është e ulët, dhe meshkujt më të mëdhenj, sepse bimësia nuk është e mjaftueshme për të mbuluar kërkesat e tyre të energjisë. Si femrat lactating ashtu edhe meshkujt që janë të përfshirë në aktivitete njohjeje dhe çiftëzimi janë më të prekurit nga mungesa e ushqimit cilësor. Këto grupe kangurësh zgjedhin edhe bimësinë që ka cilësinë më të lartë ushqyese.

Disa teste diete tregojnë për uzinën Enneapogon avenaceus së bashku me barërat e tjerë si një nga më të rëndësishmit në dietën e kangurëve të kuq. Kullotat zënë midis 67 dhe 95% të dietës, në varësi të disponueshmërisë së tyre në zonën e kullotjes.

Çiftëzimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stimujt e nuhatjes janë një pjesë thelbësore në zbulimin e statusit riprodhues të femrave nga meshkujt. Ata në përgjithësi inspektojnë hapjen urogjenitale të femrës dhe shpesh nuhatin urinën e saj për të përcaktuar statusin e saj seksual.

Sapo mashkulli të zbulojë një femër të pranueshme, ai e ndjek atë për rreth 2 orë para se të çiftëzohet dhe ndalet për tu pastruar dhe lëpirë gjymtyrët e saj. Përveç kësaj, mashkulli mban bishtin e femrës me gjymtyrët e tij të përparme.

Gjatë njohjes, meshkujt lëshojnë një seri tingujsh klikimi me gojën e tyre dhe femra mund të lëshojë një tingull të mprehtë nëse është në qoshe.

Sapo femra të arrijë në çiftëzim, ajo përkulet duke vendosur këmbët e saj të përparme në tokë dhe mashkulli pozicionohet duke mbajtur femrën nga qafa me parakrahët e tij të fortë dhe duke i vendosur këmbët një në secilën anë të bishtit të femrës për të filluar copulimin. e cila ka intervale kohëzgjatje deri në 20 minuta. Ndimoi :Ildi Xhoraj