Kardiomiopatitë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shumë sëmundje kardiake jane dytësore ndaj disa gjendjeve te tjera ( për shembull ateroskleroza koronare , hipertensioni , ose sëmundjet valvulare te zemrës ) . Megjithatë , ka disa te cilat i vishen disfunksonit miokardial te brendshëm . Sëmundje te tilla kardiake quhen kardiomiopati(fjalë per fjalë , sëmundje te muskujve te zemrës) . Ato jane nje grup i ndryshëm qe perfshijnë crregullimet inflamatore ( miokarditi ), sëmundet imunologjike ( per shëmbull , sarkoidoza ), crregullimet metabolike sistemike ( per shëmbull , hemokromatoza ) , distrofitë muskulore dhe crregullimet.

Ndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kardiomiopatitë mund te ndahen sipas nje sërë kriteresh. Klasifikimi i vitit 2006 i Shoqatës Amerikane te Zemrës i ndan ne dy grupe kryesore : (1) Parësoret , të cilat perfshijnë ato entitete në te cilat sëmundja është e kufizuar vetëm ne muskujt e zemrës ose kryesisht aty , dhe (2) Dytësoret , në të cilat zemra është e përfshire si pjesë e një crregullimi te gjeneralizuar shumëorganor . Brenda secilit prej këtyre dy grupeve , disa semundje jane gjenetike , te tjera jane te fituara , dhe shume jane idiopatike. Nje klasifikim me klinik dhe funksuonal i ndan kardiomiopatite ne tre grupe :

*Kardiomiopatia e zgjeruar
*Kardiomiopatia hipertrofike
*Kardiomiopatia kufizuese

Midis ketyre , kardiomiopatia e zgjeruar eshte me e shpeshta (90% te rasteve) , dhe kardiomiopatia kufizuese eshte me e rralla. Brenda secilit model ka nje spekter te ashpersise klinike, dhe secili prej ketyre tre modeleve mund te shkaktohet nga nje shkak specifik i identifikueshem ose te jete idiopatik.

Kardiomiopatia e zgjeruar Kardiomiopatia e zgjeruar karakterizohet nga zgjerimi perparues kardiak dhe disfunksioni tkurres (sistolik) , zakonisht me hipertrofi te njekohshme . Ndonjeher quhet kardiomiopatia kongjestive. Perafersisht 25%-35% e rasteve me kardiomiopati te zgjeruar kane baze gjenetike. Te tjerat vijne prej nje sere demtimesh miokardiale te fituara duke perfshire ekspozimet toksike , miokarditi dhe ndryshimet e lidhura me shtatzanine . Ne disa paciente shkaku i kardiomiopatise te zgjeruar eshte i panjohur. Raste te tilla jane quajtur ne menyre te pershtatshme kardiomiopati e zgjeruar idiopatike.

Kardiomiopatia kufizuese Kardiomiopatia kufizuese karakterizohet nga nje ulje paresore e kompliances ventrikulare te demtuar gjate diastoles ( thene me thjesht , muri eshte me i ngurt) . Funksioni tkurres (sistolik) ne ventrikulin e majte zakonisht eshte i paprekur. Ne kete menyre gjenjda funksionale mund te ngaterrohet me ate te perikardit konstriktiv .

Kardiomiopatia hipertrofike Eshte demtim i kompliances (disfunksion diastolik). Shkaqet e ketij lloji jane : amiloidoza , hemokromatoza , sarkoidoza , fibrioza e nxitur nga rrezatimi .