Jump to content

Kartëmonedha 200 euro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seria Europa 200€, ana e përparme.

Kartëmonedha dyqind euro (200€) është kartëmonedha euro me vlerën e dytë (dhe kartëmonedha me vlerën më të lartë në prodhim) dhe është përdorur që nga futja e euros (në formën e saj në para) në 2002. Kartëmonedha përdoret në 25 vendet që kanë euron si monedhën e tyre të vetme (me 23 që e miratojnë atë ligjërisht); me një popullsi prej rreth 343 milionë banorë. Në korrik 2022, rreth 967,000,000 kartëmonedha 200 € ishin në qarkullim rreth eurozonës. Është prerja e dytë me më pak qarkullim, duke zënë 3.3% të totalit të kartëmonedhave.

Është nota e dytë më e madhe, me përmasa 153×82 mm, dhe seria e parë ka një skemë ngjyrash të verdhë dhe seria e dytë ka një skemë ngjyrash kafe. Kartëmonedhat 200 euro paraqesin ura dhe harqe/porte dyersh në stilin Art Nouveau (shek. 19 dhe 20). Kartëmonedha 200 € përmban disa veçori komplekse sigurie si filigranë, bojë të padukshme, holograme dhe mikroprintim që dokumentojnë vërtetësinë e saj.

Kartëmonedhat e reja të kartëmonedhave të serisë Europa 200 euro u publikuan më 28 maj 2019.