Kartëmonedha 20 euro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seria Europa 20€ ana e përparme.

Kartëmonedha njëzet euro (20€) është kartëmonedha euro me vlerën e tretë më të ulët dhe është përdorur që nga futja e euros (në formën e saj në para) në vitin 2002. Kartëmonedha përdoret nga 25 vendet dhe një popullsi prej 343 milionë banorësh. monedhën e tyre të vetme, me 23 që e miratojnë atë ligjërisht. Në korrik 2022, rreth 4,742,000,000 kartëmonedha të njëzet euro ishin në qarkullim rreth eurozonës. Është prerja e dytë më e përhapur, duke zënë 16.3% të totalit të kartëmonedhave. Vlerësimet sugjerojnë se jetëgjatësia mesatare e një kartëmonedhe njëzet euro është rreth dy vjet përpara se të zëvendësohet për shkak të konsumimit.

Është nota e tretë më e vogël, me përmasa 133x72 mm me një skemë ngjyrash blu. Kartëmonedhat njëzet euro përshkruajnë ura dhe harqe/porte dyersh në arkitekturën gotike (midis shekujve 13 dhe 14 të e.s.). Kartëmonedha njëzet euro përmban disa veçori komplekse sigurie si filigranë, bojë të padukshme, holograme dhe mikroprintim që dokumentojnë vërtetësinë e saj.

Dizajni i plotë i kartëmonedhës 20 euro të serisë Europa u zbulua më 24 shkurt 2015 dhe u lançua më 25 nëntor 2015.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]