Kartëmonedha 500 euro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ana e përparme e kartëmonedhës 500 euro.

Kartëmonedha prej pesëqind eurosh (500€) është kartëmonedha euro me vlerën më të lartë dhe është prodhuar ndërmjet hyrjes në treg të euros (në formën e parave të gatshme) në vitin 2002 deri në vitin 2019. Që nga 27 prilli 2019, kartëmonedha nuk është emetuar më nga bankat qendrore në eurozonë, por vazhdon të jetë mjet ligjor dhe mund të përdoret si mjet pagese. Është një nga kartëmonedhat me vlerë më të lartë në qarkullim në botë, me vlerë rreth 525 USD; 3600 CNY; 70,575 JPY; 492 CHF, 9,060,000 LAK ose 441 GBP në janar 2023. Kartëmonedha përdoret në 25 vendet që kanë euron si monedhën e tyre të vetme, me një popullsi prej rreth 343 milionë banorë.

Fillimisht, kartëmonedhat me prerje të lartë u futën me shpejtësi, kështu që në 7 vitet e para (deri në dhjetor 2008) ishin në qarkullim 530 milionë kartëmonedha pesëqind euro. Më pas, ritmi i rritjes u ngadalësua rrënjësisht. Në korrik 2022, kishte rreth 350 milionë kartëmonedha në qarkullim (në rënie nga 614 milionë në 2015). Është prerja me më pak qarkullim, duke zënë 1.2% të totalit të kartëmonedhave. Është nota më e madhe me përmasa 160 × 82 mm dhe ka një skemë ngjyrash vjollcë. Kartëmonedhat prej pesëqind eurosh përshkruajnë ura dhe harqe/porte dyersh në arkitekturën moderne (rreth fundit të shekullit të 20-të). Kartëmonedha prej pesëqind euro përmban disa veçori komplekse sigurie si filigranë, bojë të padukshme, holograme dhe mikroprintim që e bëjnë shumë të vështirë falsifikimin.

Shënimi po hiqet gradualisht për shkak të shqetësimeve të përdorimit të gjerë për qëllime të paligjshme. Shumica e printimeve të kartëmonedhave të reja 500 euro u ndërprenë në vitin 2019, megjithëse kartëmonedhat ekzistuese do të mbeten kurs ligjor deri në njoftimin e mëtejshëm.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]