Jump to content

Kartëmonedha 50 euro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seria Europa 50€, ana e përparme.

Kartëmonedha pesëdhjetë euro (50€) është një nga kartëmonedhat euro me vlerë të mesme dhe është përdorur që nga futja e euros (në formën e saj në para) në vitin 2002. Kartëmonedha përdoret nga rreth 343 milionë evropianë dhe në 25 vendet që kanë euron si monedhën e tyre të vetme (me 23 që e miratojnë ligjërisht atë). Në korrik 2022, në eurozonë ishin rreth 14,170,000,000 kartëmonedha pesëdhjetë euro në qarkullim. Është deri tani prerja më e përhapur, duke zënë pothuajse gjysmën (48.7%) të totalit të kartëmonedhave. Vlerësimet sugjerojnë se jeta mesatare e një kartëmonedhe pesëdhjetë euro është rreth katër vjet përpara se të zëvendësohet për shkak të konsumimit.

Është nota e katërt më e vogël, me përmasa 140×77 mm dhe ka një skemë ngjyrash portokalli. Shënimi përshkruan ura dhe harqe/porte dyersh në epokën e Rilindjes (shek. 15 dhe 16). Kartëmonedha prej 50 € përmban disa veçori komplekse sigurie si filigranë, bojë të padukshme, holograme dhe mikroprintim që dokumentojnë vërtetësinë e saj.

Dizajni i plotë i kartëmonedhës 50 euro të serisë Europa u zbulua më 5 korrik 2016. Kartëmonedha e re 50 u publikua më 4 prill 2017.