Kartëmonedha 5 euro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ana e përparme e kartëmonedhës 5€, 2013.

Kartëmonedha pesë euro (5€) është kartëmonedha euro me vlerën më të ulët dhe është përdorur që nga futja e euros (në formën e saj në para) në vitin 2002. Kartëmonedha përdoret në 25 vendet që e kanë atë si monedhë të vetme (me 23 duke e miratuar ligjërisht atë); me një popullsi totale prej rreth 343 milion aktualisht. Në korrik 2022, rreth 2,064,000,000 kartëmonedha pesë euro ishin në qarkullim rreth eurozonës. Është prerja e pestë më e përhapur, duke zënë 7.1% të totalit të kartëmonedhave. Vlerësimet sugjerojnë se jetëgjatësia mesatare e një kartëmonedhe pesë euro është më pak se një vit para se të zëvendësohet për shkak të konsumimit.

Me përmasa 120x62 mm, është më e vogla nga kartëmonedhat euro dhe ka një skemë ngjyrash gri. Kartëmonedhat prej pesë eurosh përshkruajnë ura dhe harqe/porte dyersh në arkitekturën klasike (deri në shekullin e pestë). Kartëmonedha pesë euro përmban disa veçori komplekse sigurie si filigranë, bojë të padukshme, holograme dhe mikroprintim që dokumentojnë vërtetësinë e saj.

Më 8 nëntor 2012, Banka Qendrore Evropiane njoftoi se seria e parë e kartëmonedhave do të zëvendësohet me serinë Europa, duke filluar me kartëmonedhën 5 euro më 2 maj 2013.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]