Jump to content

Katedralja e Växjös

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Katedralja e Växjös është kisha famullitare e Vaxjo katedralen dhe kishën Parish dioqeze (katedrale) për dioqezë Vaxjo. Kisha është me origjinë mesjetare, por e ka karakterizuar në masë të madhe të viteve 1800 dhe 1900 restaurime.

Katedralja është e vendosur pranë bregut Vaxjo veriore të liqenit (me hekurudhore mes), në juglindje të sheshit të qytetit dhe në verilindje të stacionit të trenit në Växjö qendrore. Kjo faqe është fillimisht një gadishull në liqen përpara liqeni u ul 1814

Kisha është ndërtuar jashtë e tulla dhe materiale ndërtimi janë relativisht të rralla të ashtuquajturit "model gdhendur kvadersten."

Katedralja është relativisht mjaft e vogël, e cila ndoshta ka të bëjë me Vaxjo dioqezë ishte një pin relativisht e vogël në Mesjetë. Ai vetëm e mbuluar Varend, ndërsa pjesët e tjera të Småland ishte një nga Linköping dioqezë. Vaxjo dioqezën zgjeruar më vonë gjatë 1500. Kisha është ndërtesa më e lartë Vaxjo me një lartësi prej 63 metra.

Historia e ndërtimit

Mesjetën e hershme Kisha daton nga mesjetën e hershme dhe legjenda e Shën Sigfrid është i lidhur me katedralen Vaxjo vjetër, e cila tashmë ishte Kishës Episkopale në 1100s. Faltoren e tij (varrit) është mbajtur në kishën e deri në 1600, kur urdhrat peshkopale u shkatërrua.

Kulla e fortë në perëndim mbetet nga katedralja e parë e ndërtuar në stilin romane. Kjo kullë u kurorëzua me dy kulla, steeples, dhe ka një homologe të Rydaholms kishë në Rydaholm, disa mil në veri të Vaxjo. Rydaholms kisha kullë është gjithashtu një e fortë, kullë e gjerë e cila është kurorëzuar me dy kulla, steeples. Por kulla në Rydaholm është ndërtuar në granit dhe Katedralen Vaxjo në tulla.

Në vezë suxhuk e jashtme gjenden në 1800 është një Rune mur, gur kalama Viking-së. Ai tani qëndron jashtë murit (shih foto më poshtë).

1276-1740 Kisha e djegur (djegur) herë të parë në 1276 dhe kisha ish u zëvendësua nga një më të madh, ndoshta në stilin gotik (vaults brenda kishës është e spetsbågiga, por kjo gjithashtu ndodh në kishat romane alternuar me raundin koka harqe, të tilla si Katedrales Lund).

1585-1740 ishte katedralja çati të lartë me fiksime dhe dy kullat, steeples, pas ndryshime të vogla në stilin e Rilindjes, që kisha djegur nga danezët në 1570 Për ekonominë dhe mbledhjen e fondeve për rindërtimin e katedrales u Jons Olsson (Bazi), dikur një nga famullitar dioqeze të Gårdsby Kuvendit, në rrethin e Norrvidinge, pranë Rottne veri të Vaxjo dhe dekan ndoshta ish Vaxjo. Ai është i njohur i parë i anëtarëve të mëvonshme më të famshëm të familjes Baz (Baazius).

Ai kujdeset për kishën e kishte në 1585 mund të gjendet në Suecia hodie Antiqua et. 1740 u plagosën, megjithatë, kulla dhe kisha të vështirë nga zjarri, pas një grevë rrufe dhe u rindërtua përsëri.

Restaurime në vitet 1800 1849-1852 Kisha ka pësuar një rinovim të madh projektuar nga arkitekti Karl Georg Brunius. Kulla kishte katër Gables u largua dhe aisles kisha pingul në drejtim gjatësor ishin disa Gables rritur mbi çdo dritare. Kisha gjithashtu ishte pajisur me një tavan të ulët të kishës shkop. Gables ishin të zbukuruar me neo-gotik reliefs abstrakte, të ndryshme për çdo fund të rresht. Dials Tornurets ishin vendosur në krye të paneleve kulla anë dhe kullës kishte asnjë shigjetë. 1898 kisha pësuar një restaurim të vogla, të cilat nuk ndryshojnë pamjen e kishës ose të embellished atë më tej.

Restaurimi 1958-1960 Një restaurim i plotë është bërë nga Kisha 1958-1960 nga Kurt von Schmalensee. Kjo lë të kishës mori dy steeples binjake dhe çati me fiksime të lartë, që Kisha kishte 1585-1740. Me atë braktiset anët nga vitet 1800, por unaza e vjetër verbër në krye të kullës gjatë tornhuvarna ruajtur shembull.