Jump to content

Kategoria:Format e qeverisjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ky artikull përmbledh format e qeverisjes dhe sistemet politike, sipas një seri mënyrash per kategorizimin e tyre. Sistemet e renditura sigurisht nuk janë reciprokisht ekskluzive, dhe shpesh kanë definicione të mbivendosura p.sh ( Autokracia, Autoritarizmi, Despotizmit, Totalitarizmi, Monarkizmi dhe Tirania.)

 • Autoritare (Sundimi i pakicës)
  • Diktatura
   • Diktatura Ushtarake
   • Monarkia Absolute
   • Despotizmi
   • Stratokracia
   • Diktatura e proletariatit
   • Absolutizmi i shkolluar
  • Kleptokracia
  • Kritarkia
  • Monarkia
   • Monarkia Absolute
   • Monarkia Kushtetuese
   • Despotizmi
   • Dypushtet
   • Absolutizmi i shkolluar
   • Monarkia zgjedhore
   • Monarkia e trasheguar
   • Monarkia popullare
   • Principata
   • Monarkia e re
   • Monarkia e Vetë-shpallur
  • Plutokracia
   • Timokracia
  • Shtet Policorë
  • Oligarkia
   • Saeculum obscurum
  • Teokracia
  • Tirania
 • Anarkia (Mungesa e Qeverisë së organizuar)
  • Ohlokracia
  • Tribalizmi
 • Anarkizmi (Qeveria e miratuar, jo e detyruar)
  • Komunizmi anarkist
  • Socializmi liberal
  • Municipalizmi liberal
  • Anarko-kapitalizmi
  • Anarkizmi paqesor
  • Isokracia


 • Demokracia (Sundimi i shumicës)
  • Konsokiationalizmi
  • Qeverisje e Shumicës
  • Demokraci reflektuese
  • Socializmi Demokratik
  • Demokraci Direkte
  • Barazia
  • Futarkia
  • Demokraci Pjesëmarrese
  • Demokraci Përfaqësuese
   • Sistemi Parlamentarë
    • Qeveria Konsensuse
    • Sistemi Westminster
   • Poliarkia
   • Sistemi presidencial
   • Sistemi Semi-presidencial
  • Republikanizëm
   • Republikë Kushtetuese
   • Republikë Parlamentare
  • Demokraci totalitare


Duke iu afruar autonomisë rajonale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo listë përqendrohet në qasje të ndryshme që sistemet politike të dërgojnë deri tek sovraniteti, dhe Entiteti autonom | autonomia e rajoneve brenda shtetit..

 • Sovraniteti i vendosur vetëm në qendër
  • Perandoria
  • Shtet Unitar
 • Sovraniteti i vendosur në qendër dhe në zonat periferike
  • Federata dhe republika Federale
  • Konfederata
 • Shkallët e dallimeve të sovranitetit
  • Federalizmi asimetrik
  • Federacy
  • Shtet i lidhur (shoqëruar)
  • Dorëzimi politik | shtet i dorëzuar - sovraniteti mund të hiqet pa ndryshimin e kushtetutës

Nënkategoritë

Kjo kategori ka vetëm këtë nën-kategori.

(k) = Kategoria / (f) = Faqe

D

Faqet në kategorinë "Format e qeverisjes"

Kjo kategori ka 2 faqe nga 2 gjithësej.