Kirurgjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kirurgët gjatë një operacioni

Kirurgjia' (nga greqisht : χειρουργική cheirourgikē, via latinisht : chirurgiae, që do të thotë "dore punën") është një specialitet mjekësor që përdor doracak operativ dhe teknikat e dobishme për një durim për të hetuar dhe/ose i trajtojnë një gjendje patologjike të tilla si sëmundje apo lëndim, për të të ndihmojë në përmirësimin funksion ose paraqitja trupore, ose nganjëherë për disa arsye të tjera. Një akt i kryer operacioni mund të quhet një procedure kirurgjikale, operacioni, apo thjesht një operacioni. Në këtë kontekst, do të thotë që veprojnë folje kryerjen kirurgji.

Mbiemër i kirurgjikale do të thotë të bëjnë me kirurgji ; p. sh. kirurgjikale instrumenteve kirurgjike ose nga infermierja. Pacienti ose subjekt mbi të cilin është kryer operacioni mund të jetë një person apo një kafshëve. Një kirurg i është një person i cili kryen operacione të pacientëve. Personat e përshkroi si surgeons janë zakonisht mjekësore mjekët, por termi është aplikuar edhe për të mjekëve, podiatric mjekëve, dentistëve dhe veterinerët. Kirurgjisë mund të zgjasë nga minuta në orë, por nuk është në mënyrë tipike të vazhdueshme ose periodike llojin e mjekimit. Termi mund gjithashtu operacioni i referohen ne vendin ku e kirurgjisë është kryer, apo thjesht zyrën e një mjek, dentist, veterinar.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]