Klark Kent

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Klark Jozef Kent (emri i dytë është gjithashtu Xherom sipas disa versioneve) është një personazh fantastik i krijuar nga Jerry Siegel dhe Joe Shuster. Ai shfaqet rregullisht në historitë e publikuara nga DC Comics dhe debutoi në Action Comics #1 në qershor 1938. Ai është një qytetar dhe ka identitetin e fshehtë të superheroit Supermen.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1992, bashkë-krijuesi i Supermenit Joe Shuster i tha Toronto Star se emri vinte nga dy burrat e kinematografisë Clark Gable dhe Kent Taylor, por personaliteti u krijua nga Harold Lloyd dhe ai vetë. Disa të tjerë besojnë se emri vjen nga dy personazhe Doc Savage, emri i plotë i te cilit ishte Clark Savage Jr., dhe Hija emri i të cilit ishte Kent Allard.

Fillimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në historitë e hershme të Supermenit, qëllimi kryesor i Klark Kentit ishte përmbushja e kërkesës se një superhero me kostum duhet të qëndrojë gjithmonë i gatshëm për detyrën e tij. Edhe pse emri i tij dhe historia ishin marrë nga jeta e tij me prindërit adoptues tokësore, gjithçka për Klarkun është vënë në skenë për përfitimin e identitetit të tij të dyfishtë : si gazetar në Daily Planet që merr lajmet më të fundit përpara se publiku dhe ka një arsye bindëse për të qenë në vendet e krimit. Ai e sheh punën e tij si gazetar si një nga përgjegjësitë e Supermenit, për të sjellë të vërtetën në faqen e parë.

Ndryshimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klarku e vesh kostumin e tij të Supermenit nën rrobat e rrugës, që i lejon t'i ndërrojë lehtë të dy personalitetet - dhe gjesti dramatik i hapjes së këmishës duke nxjerrë emblemën "S" kur thirret në aksion. Supermeni i mban rrobat e tij të Klark Kentit në një çantë brenda pelerinës së tij, por në disa versione tregohet se ai i lë rrobat në disa vende të fshehta, si p.sh. në kabina telefonike, që ti marrë ato më vonë.

Adoptimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I adoptuar nga Xhonatan dhe Marta Kent nga qyteti Smallville i Kansasit, Klarku (pra Supermeni) u rrit me vlerat e një qyteti tipik rural amerikan, madje edhe frekuentimi i Kishës Metodiste.

Epoka e argjendtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Epokën e argjendtë të comics, Klarku fitoi superfuqi pasi zbriti në Tokë dhe gradualisht filloi ti zotërojë ato dhe duke marrë emrin Superboi në moshën 8 vjeç. Ai filloi të zhvillonte një sjellje të ndrojtur që mos të linte njeri të dyshonte për personalitetin e tij të dyfishtë.

Në mediat e tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aventurat e Supermenit në seri tv në radio (1940-1951)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në episodet e para të Aventurave të Supermenit në radio, Kal-Eli zbriti në Tokë si një i rritur. Ai shpëtoi një burrë dhe djalin e tij dhe ata i dhanë idenë e jetesës si një njeri normal. Ata i dhanë emrin Klark Kent dhe më pas ai filloi një punë si gazetar me atë emër. Ai morri maskën e Klarkut duke thënë se Supermeni është njeriu i vërtetë.

Filmat serialë të Kirk Alyn (1948-1950)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në filmat serialë Supermen (1948) dhe Atom Men vs. Supermen (1950), Kirk Alyn interpreton një gazetar të sjellshëm që vjen në Metropolis dhe siguron një punë në Daily Planet pas vdekjes së prindërve të tij adoptues. Nderkohë që ai fiton shpejt besimin e redaktorit të Daily Planet, Perry White, ai konkurron me gazetaren Lois Lejn, e cila shpesh përdor kurthe për ta ndaluar Klarkun që të ndjekë pistën. Prapë se prapë, aftësitë e tij gazetareske e ndihmojnë ndërkohë që ndjek bosin e krimit Spider Lady dhe shkencëtarin kriminel Leks Lutor. /

Filmi i Supermenit (1978)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në moshën 18 vjeç, shpejt pas vdekjes së Jonathanit, Klarku dëgjon një "thirrje" psikike për të zbuluar një kristal me ngjyra të ndezura gjelbër në mbetjet e anijes së tij. Ajo detyron atë për të udhëtuar në Arktik, ky kristal ndërton kështjellën e vetmi, i ngjan arkitekturën e kripton. Brenda, një vizion i Jor-El shpjegon origjinën e Klark Kentit, edukimin e tij në kompetencat dhe përgjegjësitë e tij. Pas 12 vjetësh, me kompetencat e tij të zhvilluara plotësisht, ai largohet nga Kalaja dhe të bëhet një gazetar në Planet Daily në Metropolis. Ai takohet dhe zhvillon një tërheqje romantike për bashkëpunëtor Lois Lane, por ajo e sheh atë si të vështirë dhe të çiltër.