Klima e Ishujt Falkland

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Ishujve Falkland duke treguar lartësinë e rrugëve të ndryshme të arkipelagut.

Klima e Ishujve Falkland është e ftohtë dhe e butë. Ishujt Falkland ndodhet mbi 300 milje (483 km) prej Amerikës Jugore, ku ujërat e ftohta nga jugu përzihen me ujërat e nxehta në veri.

Erat vijnë shpesh nga ana perëndimore, duke krijuar diferencë me nivelat të afërmta midis ishuve lindorë dhe ishuve perëndimore.

Temperaturat e ishuve luhaten, por nuk arrijnë më lartë 24 °C (75 °F) ose më të ulët se −5 °C (23 °F). Ditët janë më të gjata gjatë verës, edhe pse numri aktual i orëve të diellit është i kufizuar nga mbulimi i reve.

Dritë e diellit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë verës, Ishujt e Falkland kanë ditët më të gjata.

Erat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Erat më shpesh vijnë nga ana perëndimore. Nuk ka pothuajse asnjë variacion sezonal në drejtimin e erës, i cili është më pak se 17 nyje për 60 përqind të kohës, prej 22 deri 33 nyje për 20-25 përqind, dhe 34 dhe sipër 8-12 përqind të kohës. Stuhitë janë më të shpeshta, sidomos gjatë stinës së dimrit.

Temeperatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koverngjeca e Antarktikut, ku ujërat e ftohëta nga jugu përzihen me ujërat e nxehta nga veriu.

Ishujt kanë temepraturë të ftohtë. Temperaturat mesatare mujore varion nga rreth 9 °C48°F) në Jansr dhe shkurt deri rreth 2 °C (36 °F) në qershor dhe korrik. Temepratura maksimale arrin rreth 24 °C (75 °F) në janar, ndërsa temperatura minimale arrin rreth −5 °C (23 °F) në korrik.

Arkipelagu ndodhet 300 milje nga bregdeti së Amerikës Jugore midis 51° dhe 52°S. Lokacioni i arkipelagut është te veriu i koverngjeca e Antartikut.

Efekti i ndryshimit së kilmës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima është bërë e thatë dhe e nxehtë gjatë 50 viteve të fundit, por është parashikuar se ishujt do të bëhet më e freskët me më shumë shi. Kjo bëhet për shkak shkrirjes së akullit e Antarktikës është parashikuar të bëhet edhe më e ftohët nga jugu, kundërvënë ajrit të ngrohtë nga veriu. Temperatura e detit vazhdimisht ngritet që nga viti 1960.