Klorofili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Klorofili

Klorofili (ose klorofil) është një prej disa pigmenteve jeshile të lidhura që gjenden në mesosomat e cianobaktereve, si dhe në kloroplastin e algave dhe bimëve. [. Kjo fjalë e ka prejadhjen nga fjalori grek χλωρός, koloro ("jeshile") dhe φύλλον, phyllon ("fili"). Klorofili është thelbësor në fotosintezën, duke lejuar bimët të thithin energji nga drita. Klorofilat thithin dritën më fuqishëm në pjesën blu të spektrit elektromagnetik, si dhe në pjesën e kuqe. Në të kundërt, është një amortizues i dobët i pjesëve jeshile dhe gati-jeshile të spektrit, të cilin ai pasqyron, duke prodhuar ngjyrën e gjelbër të indeve që përmbajnë klorofil.Dy sisteme të klorofilit ekzistojnë në fotosistemin e bimëve jeshile: klorofili a dhe b.

Klorofili u izolua për herë të parë dhe u emërua nga Joseph Bienaimé Caventou dhe Pierre Joseph Pelletier në 1817. Prania e magnezit në klorofil u zbulua në vitin 1906 .