Jump to content

Klorpromazina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Klorpromazina (CPZ), e tregtuar me emrat e markave Thorazine dhe Largactil ndër të tjera, është një ilaç antipsikotik. Përdoret kryesisht për trajtimin e çrregullimeve psikotike si skizofrenia. Përdorime të tjera përfshijnë trajtimin e çrregullimit bipolar, probleme të rënda të sjelljes tek fëmijët duke përfshirë ata me çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes, të përzier dhe të vjella, ankth para operacionit dhe lemza që nuk përmirësohen pas masave të tjera. Mund të jepet nga goja (nga goja), me injeksion intramuskular (injeksion në një muskul) ose intravenoz (injeksion në venë).

Klorpromazina është në klasën tipike antipsikotike dhe, kimikisht, është një nga fenotiazinat. Mekanizmi i veprimit të tij nuk është plotësisht i qartë, por besohet të jetë i lidhur me aftësinë e tij si një antagonist dopamine. Gjithashtu ka veti anti-serotonergjike dhe antihistaminergjike.

Efektet anësore të zakonshme përfshijnë problemet e lëvizjes, përgjumjen, tharjen e gojës, presionin e ulët të gjakut gjatë qëndrimit në këmbë dhe rritjen e peshës. Efektet anësore serioze mund të përfshijnë diskinezinë e vonuar potencialisht të përhershme të lëvizjes, sindromën malinje neuroleptike, ulje të rëndë të pragut të konvulsioneve dhe nivele të ulëta të qelizave të bardha të gjakut. Te personat e moshuar me psikozë si pasojë e demencës mund të rrisë rrezikun e vdekjes. Është e paqartë nëse është e sigurt për përdorim gjatë shtatzënisë.

Klorpromazina u zhvillua në vitin 1950 dhe ishte antipsikotiku i parë në treg. Është në listën e barnave thelbësore të Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Prezantimi i tij është etiketuar si një nga përparimet e mëdha në historinë e psikiatrisë. Është në dispozicion si një ilaç gjenerik.