Jump to content

Klubi PEN

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

PEN International (i njohur si PEN Ndërkombëtar deri në 2010) është një shoqatë të gjithë botën e shkrimtarëve, e themeluar në Londër në 1921 për të nxitur miqësinë e intelektualëve të bashkëpunimit midis shkrimtarëve kudo . Shoqata ka qendra autonome International PEN në mbi 100 vende. Qëllimet tjera të përfshira : për të theksuar rolin e letërsisë në zhvillimin e mirëkuptimit reciprok dhe kulturës botërore; për të luftuar për lirinë e shprehjes; dhe për të vepruar si një zë i fuqishëm në emër të shkrimtarëve të burgosur dhe nganjëherë të persekutuar për pikëpamjet e tyre. PEN fillimisht qëndroi për "poetët, eseistët e romancierët " por tani përfshin shkrimtarë të çdo forme të letërsisë, siç janë gazetarët dhe historianët. Ajo është organizata më e vjetër në botë e të drejtave të njeriut dhe organizata më e vjetër letrare ndërkombëtare

Për vitin 2014 Sadik Bejko sekretari i Albanian Pen Centre u shpreh se " qëndra PEN realizon për ndarjen e çmimeve, të cilat promovojnë vlerat, punën dhe kontributin në letërsi, prozë, poezi e përkthim dhe promovimin e tyre edhe jashtë kufijëve". Presidentja e PEN Albania Entela Kasi theksoi se "PEN dëshmon se është ura e komunikimit midis Evropës dhe botës si vlerë e identitetit të autorëve tanë" . Sipas ATSH promovimi i veprave të autorëve shqiptarë, mbështetet në programin që Qëndra P.E.N e Shqipërisë ka për promovimin e librave në gjuhën shqipe, pavarësisht kufijve gjeografikë dhe vendeve ku jetojnë autorët e tyre, duke respektuar të drejtën themelore të gjuhës e cila është e garantuar nga karta e të drejtave dhe lirive themelore të njeriut, parime mbi të cilat mbështetet puna e P.E.N. International, (Organizatë Ndërkombëtare për Shkrimtarët, me zyra në Londër) e cila ka status bashkëpunimi me OKB, UNESCO, Amnesty International, Freedoom of Expression