Koha Universale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koha Universale është kohë standarte e bazuar në rrotullimin e tokës. Është një vazhdim modern i Greenwich Mean Time (GMT), i.s., koha mesatare diellore në Prime Meridian në Greenwich. Në fakt, shprehja "Koha Universal" është e paqartë (kur saktësi më të mirë në disa sekonda është e nevojshme), pasi ka disa versione të saj, më i zakonshëm që përdoret është Coordinated Universal Time (UTC) dhe UT1 (shih më poshtë). [1]Të gjitha këto versione të UT, përveç UTC, janë të bazuara në rotacionin e Tokës në lidhje me objekte të largëta qiellore (yjet dhe kuazarët), por me një faktor shkallë dhe rregullime të tjera për t'i bërë ato më afër kohës diellore. UTC është e bazuar në International Atomic Time, me sekonda të shtuar për ta mbajtur atë brenda 0.9 sekondë në UT1.

Koha Universale dhe koha standarde[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zonat standarde kohore të botës që nga viti 2015. Numri në fund të çdo zonës përcakton numrin e orëve për të shtuar në UTC për të kthyer atë në kohën lokale.

Para futjes së kohës standarde, secila bashki në të gjithë botën e qytetëruar vendosen orën e tyre zyrtare, në qoftë se ajo kishte një të tillë, sipas pozicionit lokal të diellit. Kjo ka shërbyer në mënyrë të përshtatshme deri në futjen e udhëtimit hekurudhor në Britani, i cili bëri të mundur që të udhëtojnë me shpejtësinë e duhur në distanca të gjata për të kërkuar të vazhdueshëm ri-vendosjen e copëzave të kohës ndërkohë që një tren përparonte në garën e tij të përditshme nëpër disa qytete. Greenwich Mean Time, ku të gjithë orët në Britani janë vendosur në të njëjtën kohë, u krijua për të zgjidhur këtë problem. Kronometërat ose telegrafi është përdorur për të sinkronizuar këtë orë.[2]

Matjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Versionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • UT0
  • UT1
  • UT1R
  • UT2
  • UTC[3]

Përshtatja në vende të ndryshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela tregon datat e miratimit të zonave kohore bazuar në meridiainn Greenwich, duke përfshirë edhe zonat gjysmë orë.

Viti Shteti [4]
1848 Britania e Madhe
1880 Ireland (gjithë ishulli)
1883 Kanada, USA ligjor në vitin 1918
1884 Serbia
1888 Japoni
1892 Belgjika, Holanda, Ora Legal rikthyer në Amsterdam kohë 1909; për të Koha e Evropës Qendrore të vitit 1940, S. Africa përveç Natal
1893 Italia, Gjermania, Austro-Hungaria (hekurudha)
1894 Bullgaria, Danimarka, Norvegjia, Zvicra, Rumania, Turqia (hekurudha)
1895 Australia, Zelanda e Re, Natal
1896 Formosa (Taiwan)
1899 Puerto Rico, Philippines
1900 Suedi, Egjipt, Alaska
1901 Spanjë
1902 Mozambik, Rodezia
1903 Tsingtao, Tientsin
1904 China Coast, Korea, Mançuri, N. Borneo
1905 Kili
1906 India, përveç Kalkuta Ceylon (Sri Lanka), Seychelles
1907 Mauritius, Chagos
1908 Faroe Is., Iceland
1911 France, Algjeri, Tunis, dhe shumë zotërimet franceze jashtë shtetit, British West Indies
1912 Portugali dhe pronat jashtë shtetit, zotërimet e tjera franceze, Samoa, Hawaii, Midway dhe Guam, Timor, Bismarck Arch., Jamaica, Bahamas është.
1913 Hondurasi britanik, Dahomey
1914 Shqipëria, Brazil, Kolumbia
1916 Greqia, Polonia, Turqia


Viti Shteti
1917 Irak, Palestinë
1918 Guatemala, Panama, Gambia, Gold Coast
1919 Letonia, Nigeria
1920 Argjentinasi, Uruguay, Burma, Siam
1921 Finlanda, Estonia, Costa Rica
1922 Meksikë
1924 Java, BRSS
1925 Kubë
1928 China Inland
1930 Bermuda
1931 Paraguaj
1932 Barbados, Bolivia, Dutch East Indies
1934 Nikaragua, E. Niger
Nga 1936 Labrador, Norfolk I.
Nga 1937 Cayman A., Curaçao, Ekuador, Newfoundland
Nga 1939 Fernando Po, Persia
Nga 1940 Lord Howe I.
1940 Holandë
Nga 1948 Aden, Ascension IN., Bahrain, British Somaliland, Calcutta, Holandez Guiana, Kenya, Malay States Federated, Oman, Straits Vendbanimet, Shën Helena, Uganda, Zanzibar
Nga 1953 Rarotonga, Gjeorgjia Jugore
Nga 1954 Cook Is.
Nga 1959 Maldive I. Republic
Nga 1961 Friendly Is., Tonga Is
Nga 1962 Arabia Saudite
Nga 1964 Niue Is.
1972 Liberia

Përveç nga Nepal Time Zone (UTC + 05: 45) dhe Chatham Standard Time Zone (UTC + 12: 45) përdoret në të Zelandës së Re Chatham Islands, Stampa:SFN gjitha zonat kohore në përdorim përcaktohen të kompesuara nga UTC që është shumëfish i gjysmë ore, dhe në shumicën e rasteve shumëfish i një orë.

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Guinot 2011, f. S181.
  2. ^ Howse 1997, ch. 4.
  3. ^ McCarthy & Seidelmann 2009, Ch. 14.
  4. ^ Howse 1980, pp. 154–5. Emrat nuk janë përditësuar.