Jump to content

Kojota

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kojota është qen-si, me rërë rozë, me veshët ngritur. Ai bredh gjerësisht në të gjithë territorin e tij, gjueti, pushimi dhe gjumi kudo që ai është të kënaqur, që jetojnë në një çerdhe vetëm kur rritin te vegjlit.

Kojotat bashkëshortor zakonisht për jetën dhe rritja zhvillohet midis janarit dhe marsit. Periudhë shtatzënësi është 63 ditë dhe një barelë në vit 1-12 pups (mesatarisht 4-5), është i lindur dhe rritur në një çerdhe ose plasë rock. Të vegjlitjanë lindur të verbër, por me qime, dhe do të kujdeset për 5 to7 javë. Ata fillojnë të largohen më në 3 javë, por është 6 javë para se të fillojnë të vërtetë për të drejtuar me prindërit e tyre dhe ata të gjithë braktisin den. Nëse ju shikoni një grup prej 3-6 kojota, ajo është më e mundshme një palë mated dhe të rinjtë e tyre të vitit, ose ndoshta një grup shokë pjellë. kojotat nuk kanë paketa të mëdha si disa ujq nuk. Jetëgjatësia e tyre të mundshme në të egra është rreth 13 vjet dhe në robëri është 15-20 vjet. Kojotat komunikojnë duke përdorur parfum dhe gjuhën e trupit si dhe shqiptim. Ata nuk bëjnë kafshët mirë.