Kokaina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Gjethet dhe frutat

Kokaina është alkaloidi më i rëndësishëm i cili gjendet në gjethet e bimës Koka. Është substancë kristalore e cila tretet me vështirësi në ujë. Në mjekësi përdoret si anestetik lokal. Është drogë shumë helmuse e cila shkakton varësinë tek përdoruesi dhe bën pjesë në drogat ilelage.vartesia eshte kryesisht emocionale por ne disa raste edhe vartesi fizike.Kokaina eshte stimulues i fuqishem i sistemit nervor qendror(SNQ me efekte te pershkruara si me poshte,rritja e perqendrimit dhe vigjilences,humbja e friges, eufori etj.