Komanda dhe kontrolli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një roje në stacionin e saj në qendrën e informacionit luftarak të USS Carl Vinson në vitin 2001.

Komanda dhe kontrolli (shkurt. C2) është një "bashkësi e atributeve dhe proceseve organizative dhe teknike ... [që] punëson burime njerëzore, fizike dhe informacioni për të zgjidhur problemet dhe për të përmbushur misionet" për të arritur qëllimet e një organizate ose ndërmarrjeje, sipas një përkufizimi të vitit 2015 nga shkencëtarët ushtarakë Marius Vassiliou, David S. Alberts dhe Jonathan R. Agre. Termi shpesh i referohet një sistemi ushtarak.

Versionet e Manualit Fushor 3-0Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara të qarkulluara rreth vitit 1999 përkufizojnë C2 në një organizatë ushtarake si ushtrim i autoritetit dhe drejtimit nga një oficer komandues i caktuar siç duhet mbi forcat e caktuara dhe të bashkangjitura në përmbushjen e një misioni.

Një përkufizim i NATO-s i vitit 1988 është se komanda dhe kontrolli është ushtrimi i autoritetit dhe drejtimit nga një individ i caktuar siç duhet mbi burimet e caktuara në përmbushjen e një qëllimi të përbashkët. Një përkufizim i Forcës së Mbrojtjes Australiane, i ngjashëm me atë të NATO-s, thekson se C2 është sistemi që fuqizon personelin e caktuar për të ushtruar autoritet dhe drejtim të ligjshëm mbi forcat e caktuara për përmbushjen e misioneve dhe detyrave. Doktrina australiane vazhdon të thotë: "Përdorimi i terminologjisë dhe përkufizimeve të dakorduara është thelbësor për çdo sistem C2 dhe zhvillimin e doktrinës dhe procedurave të përbashkëta. Përkufizimet në paragrafët e mëposhtëm kanë një marrëveshje ndërkombëtare, megjithëse jo çdo aleat i mundshëm do të përdorë terma me të njëjtin kuptim."

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]