Jump to content

Komunikacioni automobilistik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Komunikacioni automobilistik. - sistemi i transportit në shekullin e XX ka pësuar transformime strukturale për arsye të zhvillimit

të shkencës, teknikës, të rritjes së bazës materiale dhe ekonomike të shoqërisë dhe të rritjes së standardit jetësor të njeriut. Automobili në rrugët tokësore ka zëvendësuar dilizhanset e dikurshme që qarkullonin në Evropë dhe në Amerikën Veriore. Qerret me avull të Cougnotit, Murdockut dhe të Evansit, në shekullin XVIII, mund të konsiderohen si paraprijëse të automobilit dhe të lokomotivës. Automobili i parë me rrotë druri dhe me transmision me zinxhir është zbuluar në Francë, më 1891, kurse garat e para janë mbajtur më 1894, në rrugën ParisRusan, dhe më 1895 në rrugën, Paris - Bordo. Vlera praktike e automobilit si mjet transportin është zbuluar me shpikjen e motorit me djegie të mbrendshme të benzinës nga ana DajmleritGjermani, në vitin 1884, kështu që automobile hynë në përdorim të gjerë në transport në Evropë dhe Amerikë prej vitit 1894.

Rrjeti rrugor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]